2018, op nieuwe ontmoetingen en kansen!

Publiceerdatum: 12 januari 2018

Op 9 januari hebben we op het nieuwe jaar getoast. Het was een bijzondere avond, die in het teken stond van Dromen MakersSTAR/T was uitgenodigd om te vertellen over hun bijzondere project, waarbij vluchtelingen met een verblijfstatus ondersteund worden in het opstarten van een eigen bedrijf in Nederland. STAR/T is een initiatief van de Universiteit Twente en Mindt, in samenwerking met de ROZ Groep, TIB-advies en Delitelabs. Momenteel zijn 20 deelnemers bezig om hun ondernemersdroom te realiseren.

In het kader van Tetem’s programmalijn Living together with strangers stond de avond in het teken van het delen van ervaringen en het creëren van nieuwe ontmoetingen. Een viertal Dromen Makers deelden via interviews hun ervaringen met het publiek. Ze vertelden over hun achtergrond, de nieuwe onderneming die ze willen starten en de uitdagingen waar ze voor staan.

Essam uit Syrië wil een open source community oprichten om het cultureel erfgoed van Syrië te bewaren. Hij is trots op zijn rijke cultuur en wil er anderen graag over vertellen. Hoewel de methoden voor ondernemerschap in Nederland heel anders zijn, zegt Essam: “Dreams are not impossible to achieve!”. Aziz komt uit Aleppo en had daar een autoschadeherstelbedrijf met 44 man in dienst. Hier wil hij zich toeleggen op zijn passie: het pimpen en wrappen van auto’s. Over 5 jaar hoopt hij zo’n 10 a 15 mensen in dienst te hebben, zowel Nederlanders als buitenlanders. Aziz vindt het papierwerk in Nederland veel en de belasting die je moet betalen hoog, maar hij is optimistisch: “Je moet niet thuis blijven zitten, dan kunnen dromen werkelijkheid worden!”.

George, een bijzonder innemende man, had een eigen bedrijf in computerdiensten in Syrië. Hier wil hij een soortgelijk bedrijf opstarten. Ouderen ziet hij als zijn belangrijkste doelgroep; zij hebben veel hulp nodig op het gebied van ICT. George is momenteel druk bezig om zijn KvK en BTW nummer rond te krijgen en een goede plek voor zijn bedrijf te vinden. “Werk is voor mij vooral contact met andere mensen. Mijn klanten zijn mijn vrienden!”. Zabi had in Afghanistan een bouwbedrijf, maar wil in Nederland iets heel anders gaan doen. Hij heeft een gat in de markt gevonden met het importeren van edelstenen uit Afghanistan. Zabi heeft inmiddels een Nederlandse investeerder gevonden die hem wil helpen. “Als je een goed idee hebt, dan moet je doorzetten. En als je genoeg zelfvertrouwen hebt, dan lukt het ook!”.

De Dromen Makers hebben veel gemeen. Voor allemaal is het spreken van de taal een heel belangrijke voorwaarde. Daarnaast tonen ze plezier in nieuwe ontdekkingen, kansen en zoeken ze bewust het contact met de ander. Ik zie veel parallellen met de manier waarop Tetem in de wereld staat. Lef tonen, stappen durven nemen. Niet alleen maar kansen krijgen, die herkennen en aanpakken, maar vooral ook heel hard werken om je doelen te bereiken. Laten we elkaar ook in het nieuwe jaar ontmoeten, uitdagen en helpen waar nodig en mogelijk. Laten we elkaar verrijken met onze kennis, ervaringen en culturele achtergrond. Laten we volhouden en onze dromen waar maken!

~ Wilja Jurg – directeur Tetem

Fotograaf: Mohammad AL Syed

Vorige blogs

We zijn geen museum, we moeten vooruit

Voor haar nieuwe programmalijn Walk-in Worlds interviewt Tetem Myriam Sahraoui. Myriam is freelance programmamaker en een van de oprichters van Zina, een cultureel maatschappelijk platform. Zina maakt al een aantal jaren de WijkSafari. Myriam: “We laten de wereld zien zoals die is, maar dan in een theatrale vorm, centraal staat de ontmoeting met de ander. Acteurs worden een aantal weken ‘geadopteerd’ door bewoners […]

Without You There’s No Me

Als je niet de mensen had ontmoet die je tot nu toe hebt ontmoet, niet de plekken had gezien die je tot nu toe zag, was je dan dezelfde mens? Waar je vandaan komt en hoe je bent opgevoed vormt je tot wie je vandaag de dag bent. Al lijkt alles nog zo individueel, voor een belangrijk deel ben je […]