MFT, Maakplaatsen, generators & broedplaatsen
Activeren van de verbeeldingskracht
Mijn naam is Tristan Kruithof. Ik heb ooit een opleiding creatieve therapie gedaan, maar de zorg bleek toch niet echt iets voor mij. Daarna ben ik de wereld van het buitentheater ingerold, aanvankelijk als technicus, later als theatermaker en decorbouwer. Onder de noemer EXOOT ben ik 15 jaar geleden begonnen met het bouwen van interactieve installaties en objecten. Deze zijn veelal te zien op kunst- en technologie gerelateerde festivals, exposities en evenementen. Door met een team zowel in Nederland als daarbuiten op te treden en te exposeren kan ik onafhankelijk van subsidies eigen werk blijven maken en rondkomen.
Ik vind het uitdagend om mechanica, hydrauliek, elektronica, enz. te gebruiken op een manier die normaliter niet gebeurt. Deze vrij exacte wereld een ‘schop’ te geven en de techniek in een ander perspectief te plaatsen. Zo ook de publieke ruimte. Auto’s zijn bijvoorbeeld een bekend beeld op straat, de straat heeft een vaste logica. Ik vind het interessant om daarmee te spelen. Zo heb ik ooit een versmalde rijdende aquarium-auto gebouwd waar vissen in zwemmen en een man in zit die de interactie aangaat met zijn omgeving. Dit soort beelden scheppen verwarring, waardoor mensen even anders naar de wereld kijken. Ik vind dat belangrijk en hoop mensen een kleine aanzet te geven om iets met hun eigen creativiteit te doen in wat voor vorm dan ook.
Animaltroniek (Kreeft)
Dit jaar gaat de mobiele versie ‘Kreeft’ - onderdeel van de installatie ‘ANIMALTRONIEK’ - op tournee tijdens het Maker Festival Twente en is te zien op Maakdag Festivals in alle 14 Twentse gemeenten.
Animaltroniek weerspiegelt een bovenwaterwereld, waarbij robotica, mechanica en elektronica op transparante wijze samensmelten en ‘aaibare’ wezens ontstaan. Het project is geïnspireerd op ‘Animatronics’, een discipline die vooral binnen de ontwikkeling van film en televisie bekend is. Robots en robotica spelen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Op zowel fysiek als psychologisch vlak wordt geëxperimenteerd met technologische imitatie. Wat als dit uit de hand loopt en techniek een eigen leven gaat leiden? Dit project onderzoekt het omslagpunt in bewegings- en beeldtaal; waardoor gaat het brein ‘om’, ga je iets als realistisch ervaren en krijg je een empathische verbinding met de techniek?
Doorgaans gaan kinderen allemaal aan als De Kreeft komt aanrijden, het is één groot feest. Het robotisch dier is opgebouwd uit allemaal plankjes hout, je ziet overal draadjes en motortjes. Op het moment dat je er goede ogen op plaatst wordt het dier ineens ‘echt’ en gaan mensen er een verbinding mee aan. De Kreeft reist tijdens het Maker Festival in 29 dagen langs 26 verschillende locaties. Collega's Lotte Zuidema en Floris Barnhoorn gaan dit allemaal in goede banen leiden. Het werk is onderdeel van een Kijk- en DoeLab, waarbij kinderen zelf aan de slag gaan met het maken van een elektronisch dier (Make-It kit). Omdat de Maakdag Festivals soms ook op schooldagen plaatsvinden, is er voor in de ochtenden een onderwijsprogramma gemaakt waar 52 klassen aan deelnemen.
Techniek én creativiteit
Het is vandaag de dag belangrijk dat kinderen met techniek in aanraking komen, maar het is ook belangrijk om dit combineren met creativiteit. Wanneer je je creativiteit ontwikkelt word je flexibeler, kan je makkelijker schakelen. Creativiteit is een essentiële tool om verder te komen in het leven. Een mooi voorbeeld van iemand met een visie, een flinke dosis creativiteit en die technisch goed is onderlegd is Elon Musk. Musk was destijds zo visionair om de elektrische auto te ontwikkelen en ondernemend genoeg om een plek te veroveren op de sterk concurrerende mondiale automarkt. Nu produceren alle grote automerken elektrische auto’s en is het elektrisch rijden niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Een ander mooi voorbeeld is Boyan Slat met zijn Ocean Cleanup. Die jongen heeft een heel sterke visie, maar kwam erachter dat zijn eerste modellen op de oceaan niet goed werkten. Door met zijn team van creatieven te blijven ontwikkelen, komt hij nu met oplossingen die wél werken.
Graag zou ik de kinderen die het Maker Festival gaan bezoeken willen meegeven: ga aan de slag, ga lekker bouwen en ontdekken. Houd je niet aan de regels en experimenteer er flink op los. Als het niet lukt, niet bij de pakken neer gaan zitten gewoon de volgende dag weer verder gaan; uiteindelijk komt er altijd iets uit!
~ Blog geschreven door Tristan Kruithof
Foto: Tristan Kruithof Animaltroniek (Kreeft), fotograaf: Sander Korvemaker
Vorige blogs
Maakcultuur als onderdeel van de Twentse identiteit
Tetem has joined the eXit, and we are leaving no Twitter crumbs behind
Meld je aan voor de Nieuwsbrief
Bezoekadres
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
053 - 23 08 791
tetem@tetem.nl