Alles beweegt in Roombeek! Een zomer vol energie, beweging, verrassing en spelen

Publiceerdatum: 7 augustus 2019

Eind 18de eeuw schrijft de Duitse filosoof en dichter Friedrich Schiller: “De mens is alleen helemaal mens wanneer hij speelt.” Voor Schiller is de wereld van de kunst het aangewezen speelterrein. “Via rituelen, taboes en symboliseringen creëert de mens een symbolisch universum dat verlichting biedt”, aldus Schiller. Het spel van de kunst – het uitdrukking geven aan de verbeelding – maakt de mens tot mens. “Alles wat wij cultuur noemen komt voort uit spel”, schrijft ook de Nederlandse historicus Johan Huizinga zo’n 150 jaar later. Huizinga zag het spel als bron voor ontwikkeling.

Het uitdrukking geven aan de verbeelding door te spelen is van alle tijden, zo blijkt ook deze zomer in Roombeek Cultuurpark. Bij Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek en bij Tetem draait alles om bewegen en energie.

Knetteren en knallen met Peter Zegveld
Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek staan geheel in het teken van de knetterende, knallende, brullende en pruttelende kunstinstallaties van Peter Zegveld.

Zegvelds installaties - zoals een fles met daarin een ballon die zichzelf als een geest opblaast, twee koppen van hout die over elkaar heen tuimelen in een langzaam ronddraaiend rad of een grote kist die plotseling opspringt - zijn als verhalen. Ze bewegen altijd, zijn vol energie. Ze ontstaan door te spelen, uit te proberen en soms weer helemaal opnieuw te beginnen.

Als dit kunst is, dan is kunst wel heel erg tof
Ook in De Museumfabriek is werk van Zegveld te zien. Hier maakt het onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Ik speel dus ik ben’ samen met sprookjesachtige, verbazingwekkende en natuurlijk bewegende installaties van kunstenaars als Martens & Visser, Christiaan Zwanikken en Zoro Feigl. Feigl over zijn werk ‘Hoop’: “Soms kom je per ongeluk tot een ontdekking terwijl je maar wat aan het pielen bent. Je bent iets aan het maken en opeens begint het ‘te werken’. Dan kijk je ernaar van een afstandje en denk je: als dit kunst is, dan is kunst toch wel heel erg tof.”

Jong en oud kan in De Museumfabriek iedere dag vooral ook zélf aan de slag in Zegvelds Speelstudio, waarvoor de kunstenaar speciaal drie verrassende opdrachten bedacht.

Free Energy
Bij Tetem draait het deze zomer om energie die wordt opgewekt door beweging en natuurkrachten. Door verrassende experimenten en maakopdrachten ontdek je hoe je wind in stroom omzet (en hoe dat zelfs ook andersom kan) en wat kinetische energie eigenlijk betekent. De opdrachten sluiten aan bij de tentoonstellingen die deze zomer te zien zijn: ‘Lost Energy’ en ‘Originals’.

‘Lost Energy’ gaat over de vraag hoe de Provincie Overijssel in 2050 energieneutraal wordt. Drie kunstenaars - Elise Leusink, Reinier Kranendonk en kunstenaarsduo Françoise Braun en Casper Teijgeler - nemen je op mee in dit proces, waarbij kunst en ontwerp een bijdrage leveren aan de inbedding van energie-innovaties in de samenleving. Dat doen ze op een onverwachte manier. Zo ontwikkelde Elise Leusink een ‘plastic-poep-machine’ waarmee je aan den lijve ondervindt en beseft hoeveel energie-eenheden als een kilowattuur of een joule letterlijk aan menselijke arbeid kosten.

Kom spelen!
Hoe je dat precies ondervindt? Daarvoor moet je deze zomer naar Roombeek Cultuurpark. De deuren van Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek en Tetem staan wagenwijd open. Wij kunnen niet wachten om alle bezoekers onder te dompelen in een wereld vol beweging, speelsheid en energie. Want dat ‘de mens alleen helemaal mens is wanneer hij speelt’, daar geloven wij in!

~ Nikki Olde Monnikhof, hoofd publiek bij Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek

Vorige blogs

Voor de Energietransitie, moeten we eerst zélf in transitie

Stel je hebt een creditcardschuld. Maar de merkspullen lonken, dure etentjes voelen als een mensenrecht en natuurlijk hoort er bij elke feestelijke gelegenheid een goede fles champagne. Of tien. Je weet dat je moet stoppen, maar je voelt het nog niet. Euro’s blijven abstract. Totdat de deurwaarder aanklopt. Weten en voelen Dat is waar we zitten, alleen zijn die euro’s […]

Verschillende waarheden kennen altijd een overeenkomst

Op zaterdag 6 juli organiseert Tetem voor de tweede keer de Walk-in-Brunch, dit jaar als onderdeel van het Bewonersfestival Noord. Wilja Jurg, directeur van Tetem: “Samen met verschillende groepen organiseren we in Tetem de Walk-in Brunch, een cultureel evenement. Het wordt een kleurrijk en divers programma met eten, muziek, theater en spel. Ook zijn er diverse workshops. We organiseren de […]
Mastodon