Co-productie met partners:
Maakplaatsen, generators, MMM & @home

Code-It


Over dit @Home programma

Code-It

Algemene informatie

Code-It@Home staat geheel in het teken van programmeren en coderen. Kinderen en jongeren van 8 t/m 15 jaar kunnen via deze website kosteloos aan de slag met het volgen van programmeer workshops. Momenteel leren veel kinderen en jongeren zowel op school als vanuit huis via online-lesmiddelen. Zij leren zo allerlei vakken, maar merken nu ook op dat computerkennis onmisbaar is. Computerkennis gaat verder dan weten hoe je een computer bedient. Want hoe programmeer je eigenlijk een computer?

Code-It@Home omvat workshops waarbij wordt ingegaan op code, programmeren en creativiteit binnen het programmeren. Wat is programmeren? Welke dingen om ons heen maken allemaal gebruik van code? Hoe herken je algoritmes en leer je deze schrijven op een speelse manier? Hoe gebruiken codekunstenaars programmeren om kunst te maken?

Kinderen en jongeren worden zich bewust van alles wat geprogrammeerd is om hen heen: zowel op de computer als daar buiten. Ze krijgen inzicht in welke programma’s en tools worden gebruikt om te programmeren en maken hier kennis mee via online workshops. Ze ervaren dat code een middel is om zelf iets mee te maken. Ook leren ze hoe codekunstenaars gevoelens en ervaringen uitdrukken en hoe ze communiceren met beelden: creativiteit binnen het programmeren.

Het @Home programma is onderdeel van de Lichtpuntjes van de Provincie Overijssel.

Aanbod

Binnen Roombeek Cultuurpark Educatie werken Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek en Tetem intensief samen op het gebied van cultuureducatie. Ons educatieaanbod legt verbindingen tussen kunst, erfgoed, cultuur, onderwijs, wetenschap en technologie. Roombeek Cultuurpark Educatie verzorgd diverse codeer workshops en projecten voor scholen.

Code-It@Home bestaat uit workshops met elk een introductievideo van onze docent Doremiek en daarbij horende werkbladen. Na het bekijken van de introductievideo van de workshop kunnen de kinderen en jongeren aan de slag met de werkbladen. Zo leren zij gedurende meerdere workshops de basisprincipes van coderen.

MaakMeeLab
In het MaakMeeLab kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met uitdagende (basis) maaktechnieken door aan de slag te gaan met Make-It@Home techniek-kits. Onze labmanagers kunnen je ook de eerste stappen naar uitgebreide (programmeer)technieken en technologieën uitleggen. Voor meer informatie en de openingstijden zie MaakMeeLab.

Heb je al ervaring op gedaan in het MaakMeeLab en de smaak echt te pakken én wil je meer weten over de nieuwste technieken en technologieën, breng dan een bezoek aan het FabLab. Dit kan op inschrijving via reserveren.

Leerdoelen onderwijs

Code-It@Home leerdoelen - SLO

Hoe werkt het?

Het is aan te raden om te starten bij workshop 1, dan workshop 2 enzovoort. Het niveau van de workshops bouwt zich namelijk langzaamaan op waardoor kinderen en jongeren steeds meer leren over coderen.