Co-productie met partners:
Maakplaatsen, generators, MMM & @home

Make-It


Over dit @Home programma

Make-It

Algemene informatie

In deze periode waarin het leren vorm krijgt door een mix van thuis-, klassikaal- en individueel onderwijs is het van belang om leervormen af te wisselen. Om niet alleen de focus te leggen op het cognitieve leren, maar ook om ruimte te bieden voor het met de handen werken. Om te leren door te doen.

Om de thuis- en de schoolsituatie te verrijken zijn de Make-It@Home kits ontwikkeld. Dit zijn techniek pakketjes die de materialen leveren die veelal niet in de thuis- of schoolsituatie voorhanden zijn waar kinderen en jongeren van 6 t/m 15 jaar mee aan de slag kunnen. Zo kunnen zij hun technische vaardigheden ontwikkelen en wordt er ruimte geboden aan verschillende leervormen.

De kinderen leren bijvoorbeeld een robot-hand maken en bewegen, een elektronische wenskaart maken met een speciale elektronische boodschap of een prefab huis bouwen inclusief verlichting op zonne-energie. De Make-It@Home kits worden per post bezorgd. Bij elke kit is een online tutorial én online hulpdienst beschikbaar.

De kits kunnen thuis worden ingezet met behulp van een iPad of computer, maar ook binnenschools als plenaire les waarbij de tutorials op het Digibord worden getoond en de werkbladen worden geprint. Voor groepsleerkrachten die deze activiteit willen integreren in het curriculum wordt individueel advies of een plenaire training aangeboden. Ouders/verzorgers en leerkrachten kunnen de kits bestellen via het onderstaande bestelformulier.

Make-It@Home kits zijn ontwikkeld door Tetem in samenwerking met de Twentse Maakplaatsen en Roombeek Cultuurpark Educatie. Het @Home programma is onderdeel van de Lichtpuntjes van de Provincie Overijssel.

Techniekpact Twente

In samenwerking met Techniekpact Twente worden speciale Make-It@Home kits uitgebracht. De ontwikkeling van de Make-It@Home kits past goed bij de doelstelling van Techniekpact Twente: Wetenschap & Techniek (W&T) onder de aandacht brengen bij kinderen, zowel op school als thuis.

Deze Make-It@Home kits worden uitgebracht in samenwerking met het Twentse bedrijfsleven, o.a. Aeronamic, Dura Vermeer, Tecnotion, Thales en VDL ETG. Dit betekent dat bij elke kit een Twents bedrijf betrokken is omtrent de ontwikkeling en de presentatie. Aan elke kit is een techniek gekoppeld, welke ook echt gebruikt wordt in het bedrijf. Het bedrijf en de techniek komen ook weer terug in de videotutorial van de Make-It@Home kit. Zo leren kinderen nieuwe technieken en meer over de Twentse bedrijven.

Hoe werkt het?

Je kunt de Make-It@Home kits bestellen via het bestelformulier. Nadat deze bij je thuisbezorgd zijn, zitten in het pakketje de benodigde materialen. Samen met de online tutorial en techniekkaart bij elke Make-It@Home kit, kan je aan de slag met de techniek activiteit.

Online tutorials
Bij elke kit is een online tutorialvideo beschikbaar. Hierin wordt stap voor stap het maakproces uitgelegd door onze techniekcoach Coen.

Online hulpdienst
Kom je er niet uit, heb je vragen of wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar lab@tetem.nl met in de titel de Make-It@Home kit waarover je een vraag hebt. Onze online lab-medewerkers staan voor je klaar en geven antwoord op al je gestelde vragen.

MaakMeeLab
In het MaakMeeLab kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met uitdagende (basis) maaktechnieken door aan de slag te gaan met Make-It@Home techniek-kits. Onze labmanagers kunnen je ook de eerste stappen naar uitgebreide technieken en technologieën uitleggen. Voor meer informatie en de openingstijden zie MaakMeeLab.

Make-It Online voor het onderwijs

De Make-It kits kunnen ook in het onderwijs ingezet worden. We noemen dit ‘Make-It Online’ lessen. Elke les bestaat uit een voorbereidende les, een online video tutorial, Make-It kit en een techniekkaart. De leerkracht start met een voorbereidende plenaire les, waarna de tutorials op het digibord worden getoond. Aansluitend gaan de kinderen - ondersteund door techniekkaarten - individueel aan de slag met de kits. Voor groepsleerkrachten die deze activiteiten willen integreren in het curriculum wordt individueel advies of een plenaire training aangeboden.

Leerdoelen
Alle lessen sluiten aan op de Natuur & Techniek kerndoelen. Een deel ook op de Kunstzinnige Oriëntatie kerndoelen. Voor elke Make-It Online zijn de kerndoelen inzichtelijk via Make-It@Home leerdoelen – SLO

Bestellen
Voor scholen in Overijssel gelden speciale tarieven. Zij kunnen de kits voor een gereduceerd tarieven bestellen, al vanaf € 2 per kit. Zie hiervoor het bestelformulier onder het kopje 'bestellen' hierboven.

Bestellen

De kosten bedragen tussen de € 3,- en € 7,- per kit. Via onderstaande link kom je in de Make-It bestelshop. Na het invullen van je gegevens kom je op de bestelpagina inclusief prijzen (afhankelijk van het klanttype dat je selecteert). Betaling geschied via iDEAL. Je bestelling wordt zo snel mogelijk naar je toegestuurd waarna je aan de slag kan!

Bestel hier de Make-It kits