Bewonersfestival: voor en met bewoners uit de wijk

Publiceerdatum: 4 september 2023

Op 9 september is het Bewonersfestival, een mooi evenement voor, door en met bewoners uit de wijken Roombeek, Deppenbroek en Mekkelholt. Ook professionele organisaties doen mee, waaronder Tetem.

Ik werk al ruim 5 jaar als educator bij Tetem en ben sinds 1 januari 2023 ook verantwoordelijk voor het stadsprogramma. Samen met een collega vervul ik de rol van stadsprogrammeur; samen met inwoners en partners uit de stad maken we programma. Meestal gaat het om kleinschalige activiteiten. Denk aan het ontwikkelen van programma in samenwerking met een speeltuin, jongerencentrum of een culturele vereniging.

Vanuit Tetem ben ik projectleider voor het Bewonersfestival. Het festival is een sterk staaltje van samenwerking. Het is een omvangrijk event met veel partners. Wijkwijzer, Power Noord, Alifa, RIBW, Buurthuis Beien, Speeltuin Mekkelholt en ‘Jij maakt de Buurt’ doen mee en niet te vergeten alle vrijwilligers die hun steentje bijdragen! Ik heb veel respect voor Marijn Heinemans die als overall projectleider de communicatie tussen al deze partijen verzorgt.

In en rondom Tetem is een gevarieerd programma met veel creatieve en technologische workshops. Ook het MaakMeeLab en de tentoonstellingen zijn open! We doen al veel voor en met de buurt. Veel buurtgenoten kennen Tetem daarom al, maar tijdens de voorbereidingen voor het festival werd me duidelijk dat er ook nog wel mensen zijn voor wie Tetem nieuw terrein is. Het Bewonersfestival biedt een fantastische kans om samen met bewoners verder te ontdekken wat Tetem (nog meer) kan betekenen voor de wijk!

Spannende mix
De datum voor het festival, 9 september, was voor ons nog wel even ‘een dingetje’. De datum is gekozen door de buurtbewoners, maar valt midden in het weekend van GOGBOT, waar Tetem ook stevig bij betrokken is. Wij vonden dat dit geen reden mocht zijn om niet mee te doen. Spannend is het wel, deze combinatie... We zijn ons ervan bewust dat de publieksgroepen van GOGBOT en het Bewonersfestival op een aantal punten verschillende behoeften hebben. Ik denk dat dit gewoon moet kunnen en naast elkaar kan bestaan. We hebben hiervoor ruimte gezocht en gevonden, maar het programma is zo ontwikkeld dat de publieksgroepen - hoe verschillend ze ook zijn - elkaar ook kunnen ontmoeten en dat er uitwisseling mogelijk is. Ik ben superbenieuwd hoe dit uit gaat pakken!

Ik kijk erg uit naar 9 september en hoop jullie te ontmoeten ergens tussen 10.00 en 17.00. Ik verheug me op een dag vol creativiteit en technologie, zélf doen en maken, onverwachte en bijzondere ontmoetingen, diversiteit én verbinding!

~ Blog geschreven door Bianca de Groot, Stadsprogrammeur en Educator bij Tetem

Foto credit: Tetem Café - fotograaf Christina Bakuchava

Vorige blogs

Groen geluk

Afgelopen najaar is er een conceptstore en een lunchcafé in Tetem gekomen. Binnenkort wordt ook de workspace geopend. Behalve voor originele cadeaus, een knipbeurt, een bezoek aan het plantenasiel en koffie met iets lekkers, kan je straks ook terecht bij Tetem voor een inspirerende en groene werkplek! Samen met andere teamleden werk ik aan de laatste voorbereidingen. Ik verheug mij […]

Sizheng Chen over zijn stage bij Tetem

Tetem biedt studenten een stageplek. Als organisatie vinden we het belangrijk om bij te dragen aan de ontwikkeling van jonge mensen én we raken graag geïnspireerd door de nieuwe ideeën en gedachten die jongeren met zich meebrengen. De komende tijd loopt Sizheng Chen Armstrong stage bij Tetem. Sizheng komt uit China en doet de Master New Media en Digital Culture […]
Mastodon