Blender Blender, sámen iets moois neerzetten

Publiceerdatum: 27 februari 2023

Afgelopen november is Blender Blender geopend in de foyer van Tetem. Er is een kapper en een horecazaak gekomen, ook kan je er bijzondere cadeautjes kopen, een plant adopteren of lekker je werk doen. Ivo Spronk is eigenaar van Kapsalon Nivo en uitbater van de horeca. Hij vertelt over zijn ervaringen in de afgelopen maanden. “De weg naar elkaar vinden als commerciële instelling en als kunstinstelling gaat niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk vind je elkaar. Het is een heel mooie kans, ook voor mij als ondernemer. Het is echt sociaal impact ondernemen. Je hebt een onderneming voor jezelf en daarnaast ondersteun je een cultuurinstelling met het vinden van nieuwe doelgroepen. Het zijn twee werelden die elkaar kruisen, daar kunnen mooie dingen uit ontstaan. Het is zoeken en vooral goed luisteren naar elkaar én bezig zijn met je doel: kunst en cultuur toegankelijk maken voor een bredere groep. Dat lukt goed, er zijn steeds meer mensen die Tetem ontdekken!”

Totaalervaring

Blender Blender is onderdeel van Tetem en bedacht om de publieksbeleving te verbeteren. Na de coronapandemie wil het publiek méér dan enkel een tentoonstelling bezoeken, mensen willen een ‘totaalervaring’. Ivo vertelt hoe het concept aanslaat, ook bij zijn klanten. “Mijn klanten reageren super enthousiast. Ze komen binnen en staan verbaasd te kijken: WOW wat gebeurt hier allemaal?! Ik ben op mijn beurt dan weer verbaasd dat al die instellingen er zijn in de stad, maar dat zo weinig mensen van het bestaan ervan weten. Ik zeg al veel langer: de ruimte in cultuurinstellingen kan je anders invullen om ook andere doelgroepen te trekken, daar krijg ik nu de kans voor om dat binnen Tetem te doen.”

Jesper Janse begeleidt bezoekers van Tetem bij het tentoonstellingsbezoek, de reacties van het nieuwe publiek zijn bijzonder positief. “Vaak vertelt de kapper eerst in algemene zin iets over Tetem en komt dan de bezoekers bij mij afleveren. Nu met de tentoonstelling van Abner Preis is het eigenlijk zo dat mensen nog nooit iets groots met AR in een expositieruimte gedaan hebben. De reacties zijn heel positief, van ‘mag ik nog een keer’ tot precies willen weten hoe het werkt. Vorige week was er een ouder iemand in een rolstoel, die heeft aan de hele exposite deel kunnen nemen ondanks dat ze niet mobiel was. Ze kon gewoon zelf met de iPad rondkijken. Het is niet alleen voor jonge mensen, ook ouderen kunnen hier een hele nieuwe wereld ontdekken en beleven!”

Lynn van Zuilekom werkt in de weekends bij Blender Blender. Ze is enthousiast over haar bijbaantje en maakt voor het eerst kennis met digitale cultuur: “Ik vind het heel relaxt om hier te werken. De mensen van Tetem zijn heel vrij en open, ze willen je echt dingen uitleggen over de exposities. Ik was nog niet echt met (media)kunst bezig, maar nu door hier te werken maak ik er kennis mee en leer ik erover. Ik denk dat het voor mijzelf wel echt een opening heeft gemaakt naar meer willen weten over kunst.”

De combinatie van verschillende functies blijkt een gouden greep. Jesper: “We zien dat we naast ons reguliere publiek ook een compleet ander publiek bereiken, mensen die hier letterlijk nog nooit binnen zijn geweest. Omdat het drukker is, heeft dat ook een aanzuigende werking. Na corona hadden we een rustige periode, dat is de laatste maanden echt aan t veranderen.” Lynn voegt toe: “Ik denk dat het heel erg de sfeer versterkt, op verschillende plekken in het gebouw kan je iets anders doen.”

Verrijking

Ivo ziet voor zichzelf als ondernemer ook een grote meerwaarde. “Het is toch niet voor te stellen dat ik een kapsalon heb waar ik mijn klanten om de drie maanden een nieuwe expositie kan aanbieden, er zit een restaurant bij voor een goede lunch, je kunt met je kinderen een workshop doen met 3D printers… welke ondernemer wil dat nou niet?” En wat brengt het hem persoonlijk? “Mijn zoontje van negen zou t liefst 24/7 bij Tetem zijn. Ik kan hem een ongelooflijke ontdekkingsreis aanbieden op deze manier. Op school is hij nu een soort influencer geworden omdat hij Tetem kent. In plaats van dat hij alleen maar op zijn iPad zit en voor de tv, maakt hij nu zelf dingen in het MaakMeeLab. Ikzelf leer ineens andere mensen kennen, buiten mijn eigen bubbel, dat is een enorme verrijking voor mijn netwerk. Je krijgt andere gesprekken, andere dimensies.”

Ivo ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het is mooi dat een cultuurinstelling zich realiseert dat alleen horeca niet werkt, en je ruimte geeft om een concept te bedenken waardoor het ook echt gaat leven. Je moet het wel echt sámen doen. Wij moeten onze klanten vertellen dat er exposities zijn en hen stimuleren om die ook te bezoeken, anders blijven het eilandjes in één pand. Dat krijgen we nu beetje bij beetje voor elkaar. Het is heel leerzaam te ervaren hoe je samen iets neerzet. Wilja en ik zijn twee totaal verschillende types, maar we zijn beiden heel gedreven om er iets moois van te maken voor Enschede, iets nieuws bedenken, daarin vinden we elkaar.”

Vorige blogs

Ontwikkeling nieuwe Treasure Hunt

Media artist Louisa Teichmann volgde onlangs een ontwikkeltraject bij Tetem. Louisa werkt met thema’s als gaming en onderzoekt het effect van nieuwe technologieën op de perceptie van realiteit van de speler. “By analyzing gameplay methods and implementing them into real-life settings, I am creating scenarios in which the viewer turns into the protagonist of an interactive fictional narrative.” Subjectiviteit van […]

2023, een jaar waarin veel zaken samenkomen

2023 is begonnen! We staan aan het begin van een voor Tetem belangrijk jaar. We hebben de afgelopen periode veel grote en kleine lijnen uitgezet, die in 2023 moeten gaan samenkomen. Ik wil jullie graag meenemen in een aantal van deze ontwikkelingen. Internationalisering We werken al een aantal jaar aan de voorbereiding om ons programma te internationaliseren. We willen graag […]