Blij als een badeendje: hoe het Generator Fonds bijdraagt aan spannende verbindingen in Twente

Publiceerdatum: 25 november 2020

Afgelopen week zweefde ik in de gedaante van badeendje door een flipperkast, aan het Einde Van De Wereld Zoals We Die Kennen. Ja, als avatar kom je nog eens ergens in coronatijd! Voor deze psychedelische online game-slash-expositie-ervaring werd ik vanuit mijn Rotterdamse lockdownkantoor gekatapulteerd naar het oosten van Nederland, waar The Overkill Festival zijn digitale omgeving uittestte. Geen statische online expositie waar je plaatjes en filmpjes aanklikt op een website, maar een interactieve ruimte waar workshops, performances en beeldende kunst plaatsvinden in een bevreemdende wereld. En waar je het op den duur normaal vindt dat je als badeendje een conversatie hebt met een ander badeendje.

De mediakunstenaars die deze digitale ruimte bouwden kregen o.a. steun van het Generator Fonds, waar ik jurylid ben. We noemen hen Generators: underground cultuurmakers met een creatief, technologisch en innovatief plan. Ze trekken niet per se een groot publiek, maar zorgen voor dynamiek in de regio Twente. Doel is het ondersteunen van tot de verbeelding sprekende activiteiten op het gebied van creatieve technologie, game-design, dance, electronic music en avant-garde kunst. Door het eenvoudige aanvraagformulier en de snelle procedure - deadline en uitslag volgen elkaar snel op - wordt het een echte plug-and-play subsidie. Die snelheid zie ik terug in de aanvragen zélf, er zit energie in. Vaak zijn ze nog rudimentair verwoord, wat het voor mij interessant maakt om tegelijk jury en critical friend te zijn: behalve een beoordeling, geven we ook tips of begeleiding om verder te professionaliseren. Uniciteit is belangrijker dan ervaring, verbinding een must! Nog té weinig fondsen maken van collectiviteit een vereiste. Ik ben hier groot voorstander van, vernieuwing ontstaat haast nooit vanuit het denken of handelen van slechts één persoon.

En zo leer ik als jurylid ook frisse, verrassende, maffe en experimentele makers kennen die me anders niet zo snel zouden bereiken in Rotterdam. Ik denk bijv. aan Space Oddity: drie generaties muzikanten uit Almelo die op een plein, elk vanuit hun eigen muzikale achtergrond en gekleed in astronautenpakken, futuristische elektronische muziek willen brengen. Het klinkt wat kort door de bocht, maar het is ook tof, een je m’en foutisme (Belgisch voor: we gaan het doen, ongeacht wat iedereen ervan denkt). Bij WORM noemen we dat ‘de magie van de eerste keer’: als je de energie voelt van een project moet je er gewoon voor durven gaan!

Zoals ik als jurylid op onverwachte plekken in Almelo of Enschede beland, zo voelde ik mij ook als rondzwevend badeendje, chattend met onbekenden over hoe ik met de shift-knop nog sneller kon vliegen, nieuwsgierig en geïnspireerd! Laat dit een oproep zijn aan alle wakkere Twentse makers: er is nog één open call dit jaar, verenigt u en dien een plan in!

~ Charlien Adriaenssens is beeldend kunstenaar en organisator van o.a. het expo- en performance programma van WORM Rotterdam. Tetem en Charlien werkten in de afgelopen jaren samen voor de Not For Profit Art Party, de experimentele off-stage van Art Rotterdam.

Het Generator Fonds wordt ondersteund door Tetem.

Foto: The Overkill Festival test event

Vorige blogs

Het Mobiele Lab

Van 12 t/m 23 oktober stond het Mobiele Lab in jongerencentrum Future in Westerhaar, gemeente Twenterand. De plaatsing was een groot succes. Verschillende domeinen werkten samen - de Bibliotheek, ZorgSaam Twenterand en Tetem - en wisten elkaar te versterken. Future gonsde van de activiteiten, verschillende doelgroepen ontmoetten elkaar en het was een en al maakcultuur en technologie wat de klok sloeg. […]

Ogentroost

We dronken een cola op het terras en de tranen bleven maar over de wangen van mijn vriendin lopen. Ze schaamde zich en toch kon ze niet stoppen met huilen. Terwijl ik probeerde haar te troosten vroeg ik mij af waar al die ongewenste tranen vandaan kwamen. Het verbaasde me hoe weinig ik eigenlijk wist over huilen. Waar worden tranen […]
Mastodon