Change of perspective

Publiceerdatum: 26 maart 2020

Tetem onderzoekt de invloed van technologie op ons dagelijks leven en kijkt daarbij zowel naar de positieve als de negatieve kanten. Maar we leven ineens in een heel nieuwe werkelijkheid. Een tijd waarin technologie van levensbelang is geworden. Letterlijk, want op de IC’s overal in het land houdt technologie mensen in leven. Figuurlijk, omdat technologie ons in staat stelt met elkaar in contact te blijven. De mens is immers een sociaal dier en het isolement valt velen van ons zwaar.

Door middel van technologie kunnen we betekenisvolle nieuwe connecties bouwen, terwijl we onze eigen en elkaars gezondheid voorop blijven stellen en tegelijk het contact met de buitenwereld in tact houden. Daarnaast stimuleert deze crisis onze creativiteit. Nieuwe ideeën en oplossingen ontstaan, ook bij Tetem.

Tetem is gesloten, maar we hebben een unieke manier bedacht om toch de expositie te kunnen bezoeken. Met de op afstand bestuurbare robot Double kun je rondrijden en kijken bij The Swarm. Hoofdrolspeler in de tentoonstelling is een mestkever die wordt geconfronteerd met een existentiële crisis… Omdat ook ons Exploring-Lab tijdelijk gesloten is voor publiek, kun je via Instagram alsnog meedoen aan de workshop ‘Laat je niet (her)kennen!’. Daarbij experimenteer je met verschillende camouflagetechnieken om gezichtsherkenningssoftware in de war te brengen. Doe vanaf volgende week mee aan de Challenge, de beste resultaten worden beloond met leuke prijzen!

Kinderen en jongeren gaan niet naar school. Ze krijgen online onderwijs en aan hun ouders wordt gevraagd erop toe te zien dat de lessen worden gemaakt en zo nodig te helpen. Zowel voor ouders als kinderen is dit erg wennen. Om ouders te ondersteunen en kinderen uitdagende thuisopdrachten te bieden heeft Tetem - in samenwerking met Roombeek Cultuurpark en de Twentse Maakplaatsen - Code-It@Home en Make-It@Home ontwikkeld. Kinderen leren programmeren en binair tellen. Met de Make-It@Home kits kunnen kinderen bv. een Robot-hand of een Elektronische wenskaart maken. Leuk om in deze tijd naar iemand te sturen die je nu even niet kunt bezoeken.

Wat gebeurt er wanneer het dagelijks leven er ineens heel anders uitziet? Uit mijn jeugd herinner ik me de autoloze zondagen. In plaats van met de auto naar de kerk 25 kilometer verderop gingen we met mijn vader rolschaatsen en fietsen op de grote weg. Het is een van de gelukkige momenten uit mijn jeugd, juist vanwege het ongewone en ongebruikelijke van de situatie. Vanochtend kwam ik tijdens mijn dagelijkse rondje rennen een medejogger tegen, die ik al jaren tegenkom. Maar nu rende hij met zijn dochter en ineens ging het niet alleen meer om de sportieve prestatie, maar ook om samen plezier hebben.

Binnen Tetem maakt de ontwikkeling van de organisatie door de huidige situatie grote sprongen. Oude systemen vallen weg, nieuwe worden ontwikkeld. Deze periode zullen we ons herinneren als een zware tijd - voor sommigen zelfs loodzwaar - maar ook als een tijd van bezinning, wat is nu écht belangrijk? Hoe wil ik mijn leven leven als straks alles weer normaal is, welke inzichten neem ik mee? Als individu, maar ook als samenleving? Laten we niet focussen op wat we kunnen verliezen, maar op wat we kunnen winnen en leren. Ik wil graag afsluiten met een quote van Yuval Noah Harari uit het artikel: ‘The World after coronavirus in the Financial Times: “Humanity needs to make a choice. Will we travel down the route of disunity, or will we adopt the path of global solidarity? If we choose disunity, this will not only prolong the crisis, but will probably result in even worse catastrophes in the future. If we choose global solidarity, it will be a victory not only against the coronavirus, but against all future epidemics and crises that might assail humankind in the 21st century”.

Lieve kunstenaars, makers, partners, bezoekers, leerlingen veel sterkte de komende tijd, en blijf gezond!

~ Wilja Jurg, directeur Tetem

Vorige blogs

De verleiding van High Tech Homey

Met de intrede van Artificial Intelligence in onze huizen raakt techniek steeds verder uit beeld. Dit terwijl het toepassen van AI in huis (en op alle andere plekken) juist bij uitstek de toepassing van techniek én creativiteit is. Maar beseffen we ons dit wel voldoende? Bedrijven hebben steeds meer moeite om technisch geschoold personeel te vinden. Onze kinderen kiezen minder […]

Talent@Tetem: een nieuwe stap in talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een breed begrip dat zich niet zomaar laat uitleggen. Bij Tetem werk ik nu bijna anderhalf jaar met jonge kunstenaars in het Talent & Development Program. Binnen dit programma kijken we naar de leerwens van de kunstenaar en proberen die te vertalen naar leerdoelen waar Tetem bij kan helpen. Deze hulp is nu eens praktisch, dan weer inhoudelijk […]
Mastodon