Cross-TIC helpt jonge makers een stap verder!

Publiceerdatum: 8 juni 2022

Cross-TIC is een interdisciplinair platform waarmee we het crossmediale productieklimaat in Twente willen versterken. Cross-TIC is bedoeld om jonge makers een stap verder te helpen in hun carrière. Het is een samenwerking van acht cultuurinstellingen. Ook maken we gebruik van de kennis en ervaring van partners uit de regio. Makers krijgen de mogelijkheid om interdisciplinair te werken, onderzoek te doen, te experimenteren en nieuw werk te maken. Vorig jaar is Cross-TIC van start gegaan. We praten jullie graag bij hoe het ondertussen gaat.

Tetem is binnen Cross-TIC verantwoordelijk voor het profiel Maakplaatsen. In dit profiel staat de samenwerking met de Twentse Maakplaatsenpartners centraal, dat zijn álle bibliotheken en cultuurhuizen in de 14 Twentse gemeenten. Hierdoor kunnen we de skills die we hebben ontwikkeld in het begeleiden van makers uit het landelijke netwerk ook inzetten bij het begeleiden van regionale makers! De eerste twee onderzoekstrajecten zijn momenteel in volle gang. We zien een enorme ontwikkeling bij de makers. Voor Nadine Raoumi El-Shoura en Lea Farina Sprenger, een artist-researcher duo, levert het onderzoekstraject veel waardevols op. Lea: ''The great thing about the trajectory is that we can make use of the facilities and tools, which opens up new possibilities for experiments and realizations." Raoumi voegt toe: ''The trajectory clears out to what extent bridging different professions and new ways of co-creation can be brought together and within which framework we are actually able to combine Arts, Science, Technology and Public Integration.'' Ook Erik Peters is erg enthousiast: “Thanks to Cross-TIC I’m able to dive deeper into my research, both through reading and material experiments, while getting more familiar with the artistic network of Enschede.”

De komende tijd gaan we weer een nieuwe fase in, want er zijn drie makers geselecteerd voor het ontwikkelen van twee nieuwe producties!

Storyscope
Doremiek Lamain en Karen Smid ondersteunen we bij het ontwikkelen van een nieuw werk: de Storyscope. Doremiek en Karen ontwikkelen met de Storyscope een digitale storytelling ervaring voor kinderen van 8-12 jaar. Hierbij worden technieken uit de theaterwereld gecombineerd met digitale media. Real time wordt live een verhaal verteld en tegelijkertijd worden verbeeldende animaties gegenereerd. Deelnemers worden onderdeel van het verhaal en kunnen er zélf vorm en inhoud aan geven. Zo kunnen ze keuzes maken als het gaat om het thema van het verhaal, over hoe de karakters zich ontwikkelen en of het verhaal een open einde krijgt of juist niet.

Storyscope is nog in ontwikkeling. Er wordt samengewerkt met een aantal Bibliotheken (ontwikkeling van verhaallijnen) en Theater Sonnevanck en Schouwburg Hengelo (research karakter building). De verwachting is dat Storyscope getoond kan worden in een aantal Maakplaatsen tijdens de Kinderboekenweek (begin oktober 2022) en tijdens de Kinderfilmfestivals in Almelo, Dinkelland, Enschede en Hellendoorn (eind oktober en november 2022).

Het Plantenasiel
De tweede productie is het Plantenasiel van Ton Nieuwenhuis. In het Plantenasiel staat ‘het recht van de plant ‘centraal. Planten krijgen onderdak, zorg en de ruimte om hun verhaal (geschiedenis) te vertellen. Het Plantenasiel vertelt het verhaal van planten, maar daarmee ook van de mensen in het leven van de planten. Het maakt ingewikkelde thema’s die nu spelen - inclusiviteit, bestaansrecht, meervoudige perspectieven, eigenaarschap - op een eenvoudige manier bespreekbaar. Het Plantenasiel is een ‘levende installatie’ die (zolang er voldoende care is) mensen bewust maakt van de situatie waarin we ons bevinden en de vaardigheden die nodig zijn om als samenleving te overleven. Er wordt een relatie gelegd tussen ‘care for plants’ en ‘care for humans’.

De installatie bestaat uit een fysiek deel, dat ook kan reizen bv. langs de Maakplaatsen. En een digitale omgeving waarbij de koppeling wordt gemaakt tussen nieuwe digitale technieken als Augmented Reality (AR) en bestaande digitale technieken zoals websites, die het verhaal en de geschiedenis van de plant vertellen. De verwachting is dat het Plantenasiel getoond kan worden in een aantal Maakplaatsen tijdens de Kinderboekenweek 2022 die draait rond het thema Go-go-green (begin oktober 2022) maar ook in Maakplaatsen die projecten doen rond duurzaamheid en inclusiviteit.

Als het werk zich zo ontwikkelt als kunstenaar Ton voor ogen heeft, zal het straks eenvoudig mogelijk zijn voor Bibliotheken, Maakplaatsen, cultuurpartners, scholen en gemeenten om zélf een eigen plantenasiel’ te hosten. Op deze manier blijft mediakunst niet langer een abstract begrip, maar is het straks door bewoners in heel Twente in de eigen lokale gemeenschap te ervaren. Partners bij deze productie zijn Theater Sonnevanck en de Bibliotheken. Daarnaast zijn ook de Plant Sciences Group uit Wageningen (expertise: plantensociologie) en KITT engineering (voor ondersteuning in de technische realisatie) betrokken.

De verwachtingen voor beide producties liggen hoog. We gaan de trajecten vol vertrouwen aan en zijn heel benieuwd waar we over een half jaar staan. Ondertussen blijven we goed om ons heen kijken, zodat we met een volgende productie weer een vervolgstap kunnen maken!

~ Wilja Jurg, Directeur Tetem

Foto links: Uitsnede Unsplash Chris Abney
Foto rechts: Uitsnede werk van Erik Peters

Vorige blogs

De zeven werelden van procestechnologie

Graag neem ik jullie mee in ‘De zeven werelden van procestechnologie’, een initiatief van PCPT Oost en Tetem. Het project is bedoeld om kinderen al in het basisonderwijs kennis te laten maken met procestechnologie. Alles om je heen wat door mensen gemaakt is heeft te maken met procestechnologie! Procestechnologie wordt ingezet bij het omzetten van grondstoffen tot een product, bv. […]

Maker Festival Twente 2022 in het teken van Futures Literacy

Het Maker Festival Twente staat weer voor de deur, gedurende de hele maand mei staan maakactiviteiten en (nieuwe) maaktechnieken in de schijnwerpers in álle 14 Twentse gemeenten! Het MFT werkt aan de ontwikkeling van een betekenisvol programma waarbij kinderen van jongs af aan, op meerdere momenten en in verschillende situaties in aanrakingen komen met MaakCultuur! Als organisatie hebben we de […]