Cross-TIC van start!

Publiceerdatum: 1 december 2021

Partners, makers en publiek stimuleren, versterken en faciliteren in gezamenlijkheid het crossmediale productieklimaat in Twente. Samen zetten ze Twente op de kaart als broedkamer voor kunstvormen in een kruisbestuiving van Technology, Innovation and Culture (TIC)!

Cross-TIC is een interdisciplinair platform. Er wordt samengewerkt door acht partners: Sonnevanck, Concordia, Planetart, Oyfo, Schouwburg Hengelo, de Oldenzaalse Musea, Kunsten op Straat/Heimland, Bibliotheek Almelo/Hof 88 en Tetem. We zijn trots dat we dit SAMEN doen, door onze krachten te bundelen creëren we méér impact. Makers krijgen de mogelijkheid om interdisciplinair te werken, onderzoek te doen, te experimenteren en nieuw werk te maken. Dit kan in trajecten van een jaar of in short term projects. Op deze manier helpen we (jonge) makers een stap verder in hun carrière!

Vanuit Tetem zijn Sirin Bahar en Mariëlle Meijerink aan Cross-TIC verbonden. Sirin is Programmamedewerker Talent. Ze heeft veel ervaring met artistieke projecten in het buitenland. Het culturele veld in Nederland is relatief nieuw voor haar. “Involving in the Cross-TIC project will introduce me to key institutions in the region and allow me to see different ways of existing in this field. I intend to contribute to the project with every input that my diverse background has to offer.” Mariëlle is Programmamedewerker Generators en vanuit die rol betrokken bij Cross-TIC. “Door mijn achtergrond als videokunstenaar voelde ik mij direct betrokken bij het werk van de Generators, die opereren op het raakvlak van innovatieve kunst, technologie en avant-garde.”

Geld én advies

Generators zijn innovatieve makers, die perfect passen binnen de doelgroep van Cross-TIC. Mariëlle: “Generators werden door Tetem al ondersteund vanuit het Generators Fonds, maar door Cross-TIC kan de bijdrage vanuit het Fonds worden verhoogd.” Generators doen een aanvraag bij het Fonds, waarna de Adviesraad de aanvraag beoordeelt. Echter, voor de meeste Generators is het opstellen van subsidieaanvragen nieuw terrein, waardoor aan veel aanvragen nog gesleuteld moet worden. Daarom heeft de Adviesraad naast een beoordelende taak ook steeds meer een adviserende functie gekregen. Gabey Tjon a Tham van de Adviesraad: “Generatorprojecten zijn vaak origineel en maken benieuwd naar het resultaat. Ik geef dan ook graag tips over het concretiseren van bepaalde aspecten in de aanvraag, zodat de Generator daar verder mee kan en de kans op het verkrijgen van subsidie wordt vergroot.”

De komst van Cross-TIC maakt dat toekenningen vanuit het Fonds nu automatisch gekoppeld kunnen worden aan begeleiding vanuit de Adviesraad. Mariëlle: “De rol van begeleider wordt ingevuld door medekunstenaars die al langer succesvol actief zijn in een bepaald vakgebied en die de Generator als 'critical friend' op gevraagde punten tips kan geven of als sparringpartner kan optreden, zonder sturend te zijn in het proces.”

Het verschil maken

Sirin, zelf visual artist, onderkent het belang van steun op cruciale momenten in je carrière als kunstenaar. “Cross-TIC’s active role in supporting artists by providing them financial resources without being intrusive in their creative process, offering them devoted time and space for work and finally giving them access to a wider audience will make a tremendous difference in these creators’ trajectory.”

De cultuursector is in beweging; oude patronen worden doorbroken, onverwachte en nieuwe samenwerkingen worden gezocht. Er ontstaat steeds meer een klimaat van ‘van elkaar leren en elkaar verrijken’. Sirin: “The intended relationship between the artists and the Cross-TIC initiative is mutually beneficial. Because the richer the artistic environment in Twente becomes, the more young makers would want to stay and create in the region, instead of venturing into already saturated areas of the Netherlands. This, in return, will result in a stronger cultural and artistic climate in the area; a climate I, myself, aspire to thrive in! “

Interview met Programmamedewerkers Sirin en Mariëlle van Tetem en de Adviesraad van het Generators Fonds, door Maika Eggink

Foto credit: Celina Veenendaal

Vorige blogs

Nieuwe Make-It kit: Dura Vermeers Techniek huis

Tetem presenteert met trots een nieuwe Make-It kit: Dura Vermeers Techniek huis! Make-It kits zijn techniekpakketjes die de materialen leveren die vaak niet in de thuis- of schoolsituatie voorhanden zijn. Kinderen en jongeren (6 t/m 15 jaar) kunnen op deze manier hun creatieve en technische vaardigheden ontwikkelen, er wordt ruimte geboden aan het leren door te dóén. Door de duidelijke […]

Ontmoeting en interactie in virtuele werelden

Eclipse, Tetem’s nieuwe hybride Virtual Reality tentoonstelling, verkent de mogelijkheden van menselijke interactie, communicatie en expressie in virtuele werelden. Terwijl technologische ontwikkelingen steeds meer het commerciële belang dienen, speculeert Eclipse over nieuwe en vrije digitale ruimtes. Als toekomstige mensen ooit in volledig virtuele werelden leven, hoe zouden hun levens er dan uit zien? Hoe leven we als we niet worden […]
Mastodon