De kans en de grijper

Publiceerdatum: 23 mei 2019

Daar sta je dan, bijna een jaar geleden, aan het einde van de coalitieonderhandelingen. Er is een akkoord en vervolgens ben je naast echtgenoot en kersverse vader ook nog eens wethouder. De kans op het wethouderschap was er natuurlijk toen ik werd gekozen als lijsttrekker van de VVD en de partij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie voerde. Maar vanzelfsprekend is het nooit. Het mooie met kansen is dat ze zich altijd voordoen. De vraag is alleen of je ze ziet (of kán zien) en ook of je bereid bent ze te grijpen. Soms helpt het om de kans en de potentiële grijper bij elkaar te brengen. In mijn geval hielp het dat een gepassioneerde leraar op de middelbare school mij motiveerde om politiek actief te worden. Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor.

You can check out anytime you like, but you can never leave
Het ‘Hotel California-effect’ zou, natuurlijk op vrijwillige basis, geweldig zijn voor mijn belangrijkste opgave: het aantrekken en behouden van talenten. Hiervoor, zo blijkt uit onderzoek, is een aantrekkelijk en uitnodigend kunst- & cultuurklimaat van groot belang. Volgens mij hoeven we ons daarover geen zorgen te maken. Ik krijg meer culturele uitnodigingen dan mijn agenda aankan. Onze stad kolkt en bruist.

Cultuur als economische factor
Het beeld dat de culturele sector een subsidievretende hobby is, verdwijnt gelukkig steeds meer. Cultuur is een economische factor van belang. De culturele instellingen in onze stad worden meer dan goed en professioneel geleid. De kleinere instellingen en individuele creatievelingen zijn volop aan het ondernemen. Na jaren van bezuinigingen heeft de culturele sector een nieuwe balans gevonden. Sterker nog: het besef dat cultuur een belangrijke vestigingsfactor is groeit. Een stad kan alleen aantrekkelijk zijn als er evenementen plaatsvinden, als de culturele sector bloeit en als de samenwerking in die sector goed is.

Ik verwacht overigens niet dat de financiële situatie van Enschede in deze collegeperiode verbetert. Mijn pleidooi is dan ook om de banden tussen cultuur en ondernemers te versterken. Hier probeer ik mijn steentje bij te dragen door bij ieder bedrijfsbezoek dat ik als wethouder afleg de ondernemer te vragen: “Wat draag jij bij aan cultuur in Enschede?”

Goan met de Twentse samenwerking
Nu wil de Twentse samenwerking op veel gebieden nog wel eens stroef verlopen. Maar dat geldt niet voor cultuur. Ik zie een grote bereidheid tot samenwerking. Zelfs tot een fusie, zie bijvoorbeeld Metropool - Twentse Poppodia. Die samenwerking is onze kracht en heeft ertoe geleid dat we goed in beeld zijn bij de Raad voor Cultuur in Zwolle en Den Haag. Echter, we zijn er nog niet helemaal. Want kan een gamer uit Wierden The Overkill festival vinden? Lukt het de eenzame creatieveling die op een zolderkamer muziek produceert om met gelijkgestemden uit de regio in contact te komen en de volgende stap naar wereldfaam te zetten?

Generators
Het zou fantastisch zijn als we in onze stad en regio erin slagen om de kansen en de potentiële grijpers - de gamer uit Wierden of die muziekproducer op zijn zolderkamer - beter bij elkaar te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat zij met een kleine steun in de rug grootse dingen kunnen doen voor onze stad. Daar profiteert uiteindelijk iedereen van. Want het creatieve talent van vandaag is de economische kans van de nabije toekomst. Cultuur, creativiteit, techniek en innovatie liggen dichter bij elkaar dan we ons soms realiseren. Daarom ben ik ook zo ontzettend enthousiast over de ontwikkeling van Generators. Een prachtige Proeftuin waarin Tetem een belangrijke rol speelt. Het talent dat nog te klein is voor het grote podium stellen we in staat om dichter bij hun kans te komen. Ik hoop dat ook ons bedrijfsleven hier de kansen ziet, deze grijpt en volop mee investeert.

~ Jeroen Diepemaat, wethouder Gemeente Enschede

Voor wie geïnteresseerd is om meer te weten over de Proeftuin Maakplaatsen-Generators klik hier.

Foto credit: Generators GOGBOT, kunstwerk van Jelle de Graaf, fotograaf: AroundAnnebel

Vorige blogs

Kunst en de tech-wereld van de toekomst

Wie een blik wil werpen in de toekomst, kan het beste een Augmented Reality (AR) bril opzetten. Met behulp van virtuele verschijningen is iedere denkbare toekomst te visualiseren, die je levensecht rondom je heen ervaart. Bovendien is het niet ondenkbaar dat deze brillen dé manier zullen worden waarop wij in de toekomst de wereld aanschouwen. Dat kunnen we ons nu […]

Zien, maken, leren, doen en beleven

De voorbereidingen voor het Maker Festival Twente op 25 en 26 mei zijn in volle gang. Het belooft weer een mooi spektakel te worden. Er is een uitgebreide Makersbeurs, waar van alles te zien, maken, leren, doen en beleven valt. Innovatie, technologie en creativiteit staan centraal. Dat is niet alleen zo op het Maker Festival, maar ook in de Twentse […]
Mastodon