De Nieuwe Makers regeling: een hekje rond het ‘zwarte gat na de kunstacademie’

Publiceerdatum: 1 november 2016

“En Hanna, wat ga jij doen als je straks bent afgestudeerd?” Het was toch altijd even slikken wanneer ik deze vraag weer gesteld kreeg. Na vier jaar artistieke vrijheid aan de kunstacademie, ligt na het afstuderen het beruchte ‘zwarte gat’ op de loer. Je bent enthousiast om te beginnen aan je carrière, maar vacatures voor autonoom kunstenaar zijn er niet. Je zal dus zelf je weg naar je artistieke droom moeten vinden. Maar hoe doe je dat en waar moet je in hemelsnaam beginnen?

Mijn naam is Hanna Jansen. Twee jaar geleden studeerde ik af aan de kunstacademie, waar ik de richting fotografie volgde. Ook ik balanceerde als startend kunstenaar een tijdje rond de rand van het zwarte gat. Net toen ik dacht dat ik mijn evenwicht dreigde te verliezen, kreeg ik een duwtje in de tegengestelde richting. Daarna viel ik, in plaats van het diepe donker tegemoet, recht met mijn neus in de spreekwoordelijke boter van de artistieke droom: financiële onafhankelijkheid.

De Nieuwe Makers regeling
Samen met Tetem heb ik afgelopen jaar aan mijn aanvraag voor de Nieuwe Makers regeling gewerkt. Dit is een subsidiefonds vanuit de Provincie Overijssel om startende kunstenaars te helpen in de ontwikkeling van hun beroepspraktijk. Mits je een duidelijk plan hebt, biedt de regeling je de financiële middelen om je een jaar lang te concentreren op je ontwikkeling als kunstenaar. Er is een bedrag beschikbaar voor vier ‘makers’ per jaar. Dit kunnen zowel autonoom kunstenaars zijn als groepen en organisaties.

Na een tijd geduldig, maar nerveus, op de uitkomst wachten kreeg ik bericht dat mijn aanvraag was goedgekeurd. Ik kon het maar moeilijk geloven. Het leek toch altijd iets té mooi om waar te zijn. In augustus 2016 ben ik, onder begeleiding van Tetem, gestart aan het ontwikkelingstraject van één jaar.

Mijn ontwikkelingsjaar
Alleen al het schrijven van de aanvraag heeft enorm geholpen om meer grip te krijgen op hoe ik mijn toekomst het liefst zie. Met hulp van Tetem heb ik mijn ambities vertaald naar doelstellingen op persoonlijk, artistiek en zakelijk niveau. Enkele concrete doelstellingen voor het komende jaar zijn: het maken van een nieuwe website, ervaring opdoen in cultuureducatie en tentoonstellingsvormgeving, de productie van tenminste vier nieuwe autonome werken, het bijhouden van een blog en het organiseren van een solotentoonstelling aan het einde van het jaar.

Wat ik sterk vind aan deze regeling, is dat je niet alleen financieel wordt ondersteund; de persoonlijke begeleiding door een professionele organisatie is een vereiste en een belangrijk onderdeel van het traject. Vanuit Tetem krijg ik hulp bij het behalen van mijn doelstellingen en elke maand hebben we een monitor gesprek waarin we samen bespreken hoe het gaat. Het feit dat ik een zekere verantwoordelijkheid af moet leggen voor wat ik doe, maakt dat ik efficiënter werk. Tegelijkertijd is het fijn om ergens aan de bel te kunnen trekken als ik vastloop. Ik zit dus niet de hele tijd alleen maar in mijn eigen artistieke bubbel.

Balanceren als kunstenaar
Het is makkelijk te onderschatten hoeveel tijd het kost om aan een artistieke carrière te werken. Parttime kunstenaar zijn is ontzettend lastig, daar kwam ik na de academie al snel achter. Je hoeft niet altijd te slaven boven de tekentafel, maar je moet wel in je hoofd in ontwikkeling blijven en je creativiteit prikkelen. Dit werd erg lastig toen ik na mijn afstuderen in de horeca bleef werken om financieel rond te komen. Naast een gebrek aan tijd ontbrak het mij ook vaak aan financiële middelen om projecten van de grond te krijgen. Het valse zwarte gat fluisterde liefkozend mijn naam. De regeling van de provincie heeft hier inmiddels een stevig hekwerk omheen gebouwd om vallen te voorkomen.

Nu ben ik voltijd bezig met het verwezenlijken van mijn droom en voel ik me volledig in mijn element. Met hulp van Tetem zet ik de stappen die nodig zijn om mijn weg te vinden in de jungle van de kunstwereld. Dit geeft mij veel nieuwe energie; het liefst ben ik constant bezig. Ik ben ontzettend dankbaar voor de kans die ik gekregen heb en zou het anderen ook zo gunnen. Door mijn bevindingen tijdens dit traject te delen via mijn blog, hoop ik andere startende kunstenaars een positieve stimulans te kunnen geven.

En wat ik ga doen als het traject is afgelopen? Daar kom ik wel uit. Ik bouw inmiddels aan mijn eigen hekwerk rond het zwarte gat. Misschien leun ik hier af en toe nog overheen, om even in het duister te turen. Maar voor vallen ben ik niet meer zo bang.

~ geschreven door Hanna Jansen

- Wil je meer weten over de regeling? Check de site van de provincie Overijssel.
- Meer over mij? Mijn fotografie en blog vind je op mijn website: www.hannajansen.com en mijn avonturen kan je volgen via FacebookTwitter en Instagram. Mocht je, naar aanleiding van deze blog, mij iets willen vragen stuur dan gerust een berichtje!

Vorige blogs

Maker Festival Twente komt thuis in Roombeek!

Na drie succesvolle eerdere edities strijkt het MFT in 2017 neer in Roombeek Cultuurpark. Vanzelfsprekend is Tetem, initiatiefnemer en drijvende kracht achter het festival, daar blij mee. Met ingang van 2017 wordt het MFT een co-productie tussen Tetem en TwentseWelle. Hoewel mei nog ver weg is, zijn de voorbereidingen al in volle gang. De gesprekken die we voeren zijn dynamisch […]

Decoupeerzagen en elektrische gitaren

Op zondag 11 september vond in Tetem een uniek live concert plaats, dat eenmalig werd uitgevoerd tijdens GOGBOT. The Machines, het legendarische kunstwerk van de vorig jaar overleden Remko Scha, werd live bespeeld door componist, auteur en performer Samuel Vriezen. Decoupeerzagen en elektrische gitaren werden in een intense live performance ten gehore gebracht voor een bomvolle zaal. Voor degenen die […]
Mastodon