De toekomst: durf te dromen

Publiceerdatum: 22 mei 2018

Franky’s Supermarket

Met een groep leerlingen loop ik door de nieuwe tentoonstelling ‘Frankenstein’ in Museum TwentseWelle. We zijn aangekomen bij de installatie ‘Franky’s supermarket’. Dit is de supermarkt van de toekomst, waar je kunt shoppen voor nieuwe lichaamsdelen. De leerlingen hebben even rondgekeken. “Wie kan er iets vertellen over wat je zojuist hebt gezien?” vraag ik. Een beetje giechelig vertellen een paar meisjes over de tongen die ze hebben zien liggen; met eentje kan je praten als Mister Bean, met een andere kan je alle talen van de wereld spreken en met een derde tong kun je nieuwe smaken proeven. “En wie denkt dat dit ooit werkelijkheid gaat worden?” Geen enkele hand gaat omhoog. “En stel je nu eens voor: het is honderd jaar geleden, 1918 dus. Ik sta met jullie in een museum en laat jullie een model zien van een klein helikoptertje met 4 propellers aan de bovenkant. Er hangt een sensor onder het apparaat waarmee de locatie wordt bepaald. Het helikoptertje is op afstand bestuurbaar, kan pakketjes bezorgen en kan zelfs helpen in de landbouw of bij reddingsacties.” “Maar mevrouw, dat is toch gewoon een drone?” Ik wacht even met antwoorden en laat de leerlingen nadenken. “Precies. En denk jij dat ze honderd jaar geleden jou hadden geloofd dat zoiets echt kon?”

Frankenstein, Stelarc en het Maker Festival Twente

Als docent en ontwikkelaar bij Roombeek Cultuurpark Educatie droom ik maar al te graag mee met de leerlingen. Kunst, wetenschap en technologie van de toekomst, worden straks voor hen realiteit. De komende maanden is er weer van alles te zien en te beleven op dit gebied. De Frankenstein tentoonstelling bij de TwentseWelle laat leerlingen nadenken over vragen als: zouden robots ooit onze wereld kunnen overnemen? Of versmelten we juist met ze, en worden we samen een betere soort? En heeft die technologie ook nadelen?

Bij Tetem is vanaf 17 mei StickMan te zien van kunstenaar Stelarc. Hij gaat verder met robotica en kunstmatige intelligentie; mens en machine worden één in zijn exoskelet. Maar wie heeft de controle? Komt er een tijd dat we allemaal zo’n skelet hebben om ons in voort te bewegen? De workshop die ik heb ontwikkeld voor de middenbouw van de basisschool laat kinderen zelf een exoskelet ontwerpen, waarin ze zichzelf kunnen fotoshoppen. Leerlingen van groep 7 en 8 en klas 1 en 2 kunnen in de workshop ‘De rijdende Robot’ zelf een echt robotje programmeren.

Tot slot kan iedereen sfeer komen proeven, ontdekken en dromen op het Maker Festival Twente op 26 en 27 mei. De nieuwste ontdekkingen van makers zijn dan te zien en te beleven! Zie ik je daar?

~ Geschreven door Doremiek Lamain, docent en ontwikkelaar bij Roombeek Cultuurpark Educatie.

Vorige blogs

Het antwoord van creatieven op de sleepwet en Facebook pixels!

Nauwelijks is de opwinding geluwd over de uitkomst van het referendum rond de sleepwet, of het blijkt dat onze devices bezaaid zijn met ‘pixels’ van Facebook. Hoezo we willen geen sleepwet? Wat onze veiligheidsdiensten niet mogen, doen platformorganisaties zoals Google en Facebook al jaren. Ook als je nu uitstapt, helaas, te laat; je bent al ‘geprofileerd’. En als je niet […]

Hoe maakbaar is de mens?

In het kader van de samenwerking tussen Tetem en Saxion FabLab Enschede voor de tentoonstelling The Fragility of Life, vroeg kunstenaar Simone C. Niquille of we haar ontwerp als 3D sculptuur wilden printen in het FabLab. Al snel bleek hier een andere interessante vraag achter te liggen: welke invloed hebben nieuwe (digitale) productietechnieken zoals 3D-printen op hedendaagse kunstenaars, makers en ontwerpers en op […]
Mastodon