MFT, Maakplaatsen, generators & broedplaatsen
Scholen in heel Enschede gaan de challenge aan!
Als projectleider bij Tetem en gelukkige inwoner van Enschede mag ik in de eerste helft van 2025 aan de slag met een gaaf, nieuw project: Enschede 700 jaar – de Challenge! In 2025 viert Enschede haar 700-jarige bestaan. Om deze mijlpaal te vieren heeft stichting CeeCee, in gezamenlijkheid met Say Yeah Motion Media, de bibliotheek Enschede, Demcon en Tetem, het plan in het leven geroepen om een unieke film te maken die de geschiedenis van 700 jaar Enschede tot leven brengt. Schoolklassen uit heel Enschede leggen de basis voor deze film: zij maken in de klas AI-video’s over de hele geschiedenis die als inspiratiebron zullen dienen voor de filmmakers.
De Challenge
We enthousiasmeren alle Enschedese scholen in het voortgezet onderwijs om mee te doen aan ‘de challenge’. In de challenge zetten leerlingen een stukje van de geschiedenis van Enschede om in beeld. We hebben de afgelopen 700 jaar opgeknipt in 70 tijdvakken en elke klas kiest één van die 70 tijdvakken. Een aantal voorbeelden zijn: Enschede onder de Habsburgers, de pest in Enschede, de eerste synagoge en de oprichting van het Volkspark. Leerlingen bedenken zelf een verhaallijn over hun tijdvak, schrijven prompts en maken aan de hand van aangeleverd archiefmateriaal zelf AI-video’s. Bij het maken van de AI-video gebruiken ze een database die door de bibliotheek is samengesteld met archiefmateriaal van de Twente Collectie. De klas legt hun proces vast zodat de films beoordeeld kunnen worden. Want: de beste inzendingen van Enschede winnen een prijs! Met dit project leren leerlingen werken met AI, ze leren de geschiedenis van hun eigen stad beter kennen, en ze leren hun verbeeldingskracht en creativiteit te benutten.
Kennismaken met het verleden én AI
Wat ik zelf tof vind aan het project, is dat leerlingen leren over de bekende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Enschede, zoals het textielverleden en de vuurwerkramp. Maar dat ze daarnaast óók kennismaken met delen uit de geschiedenis die níet zo bekend zijn, zoals de roofridders, de tijd dat Enschede nog grachten had, en de rol van Enschedeërs in de VOC. Ik vind het belangrijk dat jongeren leren over de geschiedenis van hun eigen stad en ook nieuwe dingen leren over hun stad. De koppeling tussen het thema en het leren werken met AI maakt dit project voor leerlingen super interessant en leerzaam. Ik ben heel benieuwd naar de AI-video’s die de leerlingen gaan maken!
Enschede 700 jaar: de film
Uiteindelijk dienen de video’s die gemaakt zijn door de leerlingen als inspiratie voor de professionele AI-film die Say Yeah gaat produceren. De film gaat in juli in première tijdens het AI-congres in Enschede en wordt aansluitend getoond op verschillende plekken in Enschede.
- door Marleen van Houts
Afbeelding gemaakt met ChatGPT
Vorige blogs
FabLabs und Makerspaces. Übungsräume für postdigitale kollaborative Kunstpädagogik
Cinekid festival in heel Twente
Meld je aan voor de Nieuwsbrief
Bezoekadres
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
053 - 23 08 791
tetem@tetem.nl