Enschedese Boogiewoogie

Publiceerdatum: 25 oktober 2018

Wij krijgen vaak te horen dat het gezien onze ambities en capaciteiten verstandiger is om niet in Twente te blijven hangen, maar naar het Westen te gaan waar het écht gebeurt in de grote mensenwereld. Meestal lief bedoeld, maar niet een advies waar wij op zitten te wachten. We denken overigens wel te begrijpen wat men bedoelt, maar vragen ons af waarom wat dáár gebeurt ook niet gewoon hier kan?

Als er iets is wat het Oosten van het Westen onderscheidt is het de ruimte die je hier nog hebt. Ruimte en dan vooral de ruimtelijke kwaliteit van het landschap, maar ook haar relatie tot de stad. Deze kwaliteit benutten we nog onvoldoende. Voor de toekomst is het van groot belang verantwoordelijk om te gaan met dit kostbaar goed. Het is tijd om na te denken en te handelen; hoe maken we een duurzame leefomgeving die inclusief en houdbaar is?

Wij beseffen dat dit niet overnacht kan en dat wij als samenleving een transitie op gang moeten brengen. Laten wij hier in het Oosten - en in Enschede in het bijzonder - nu eens niet wachten tot men in het Westen zaken heeft uitgedacht en ontwikkeld. Laten we zélf de handschoen oppakken en in actie komen!

Elastiekje
Pionieren vraagt een bepaalde soepelheid van alle betrokkenen. Het vraagt durf om uit je comfort-zone te komen en je kunt het alleen sámen doen. Het elastiekje is een mooie metafoor voor houvast met soepelheid. Laten wij onze ruimte dus vullen met elastiekjes en niet met vastomlijnde kaders. Elastiekjes die voor houvast zorgen, maar die je ook kan rekken, strekken, indrukken of aan elkaar kan knopen als dat nodig blijkt. Want inmiddels weten wij toch allemaal dondersgoed dat vele van onze ingesleten patronen en systemen niet meer passen bij de huidige toestand van onze aardkloot en de mens? Waarom zouden we oude onmogelijkheden nog langer in stand willen houden?

Het besef dat de transitie waarin wij ons bevinden ons niet zomaar gaat ‘overkomen’, maar dat wij zélf richting kunnen én moeten geven, is van groot belang. Dit bewustzijn willen wij graag stimuleren tijdens het pre-event van het Maker Festival Twente op 31 oktober in Tetem. Samen met trendonderzoeker Saar van der Spek zullen wij een aantal elastische voorbeelden laten zien die niet alleen voor inspiratie en besef, maar ook voor concrete vervolgstappen kunnen zorgen. Het gaat over realiseren (beseffen) en over realiseren (doen).

Het doel is om samen een Enschedees elastiek te vormen - de Enschedese Boogiewoogie - en op zoek te gaan naar ruimte (zowel fysiek als ook ruimte in het systeem van regelgeving) en partners die willen aansluiten bij onze plannen voor Enschede. Wij vragen iedereen om een elastiekje mee te nemen naar deze inspiratie avond en verheugen ons op jullie komst!

~ Anika Franke en Elise Leusink

Anika Franke is ontwerper, cultuureducator en o.a. werkzaam bij de AKI Crossmedia Design. Elise Leusink is kunstenaar, onderzoeker en werkzaam bij de Universiteit Twente.

 

Vorige blogs

Twentse Maakplaatsen in de maak

Vanaf september ben ik projectleider voor de Twentse Maakplaatsen. Ik stapte in een proces dat pas sinds korte tijd in gang is gezet, maar nu al in volle vaart! Tetem heeft gezien dat er landelijk veel aandacht is voor techniek en maken. De overheid wil jonge mensen meer én eerder in contact brengen met techniek. Tegelijkertijd zie je dat de technologisering […]

Daar waar je nog nooit geweest bent

Daar waar je nog nooit geweest bent is nieuw, is onbekend. Er is nog geen beeld van en er zijn nog geen woorden voor. Je bent er tenslotte nog nooit geweest. Het maakt niet uit of het fysiek is, een land waar je nog nooit geweest bent, een nieuwe situatie in je verder vertrouwde omgeving. Of in gedachten, op een […]
Mastodon