Gratis

Ali Eslami en Mathilde Renault

Ali Eslami is een Virtual Reality kunstenaar die met interactieve installaties en performances onderzoekt hoe het leven van toekomstige mensen (of post-mensen) eruit zou zien in volledig virtuele werelden. Samen met beeldend kunstenaar Mathilde Renault volgen ze een ontwikkeltraject in Tetem in aanloop naar hun nieuwe tentoonstelling, waarvoor ze de VR performance Eclipse van Ali vertalen naar een fysieke en digitale ervaring.

De VR performance Eclipse ging eind november 2020 in première tijdens IDFA. Door middel van Virtual Reality verkent Eclipse een nieuwe vorm van menselijk samenleven - één die in de echte wereld niet te verkrijgen is - door de barrières van taal, geografie en sociale hiërarchie uit te wissen.

Eclipse geeft tegenwicht aan technologische ontwikkelingen die puur gericht zijn op commerciële toepassingen. Dit krijgt vorm in een virtual reality-universum dat fundamenteel existentiële vragen oproept. De twee karakters Alless en Lena bewegen zich door deze wereld op verschillende niveaus van bewustzijn. Ze kunnen elkaar niet zien, ze vinden enkel de sporen van elkaars aanwezigheid. Door die te volgen en te analyseren, kunnen ze de gedachten en gevoelens van de ander ontcijferen. Alless en Lena geven het begrip ‘diversiteit’ een andere invulling door de sociale aspecten in de virtuele realiteit te verkennen en door te verbeelden hoe twee radicale post-mensen elkaar kunnen ontmoeten. De ander is immers geen variant van onszelf, maar bestaat in een geheel andere realiteit.

Het nieuwe werk van Ali en Mathilde wordt ontwikkeld binnen Tetem’s programmalijn Society 5.1 en het onderliggende thema Aesthetic Paradoxes. Daarmee onderzoekt Tetem, samen met kunstenaars, de rol van esthetiek en verbeelding in het ontwerp van technologieën en de acceptatie van nieuwe technologieën en ideologieën. De tentoonstelling van Ali Eslami en Mathilde Renault is te zien van 29 juli 2021 t/m 27 februari 2022.

 

Mastodon