Gratis

Avatopia @ Pop-Up Film Festival

Zet dit event in mijn agenda
24-10-2023 12:10 22-04-2024 06:04 Amsterdam Avatopia @ Pop-Up Film Festival Verschillende locaties, ,

Roos Groothuizen is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. Roos onderzoekt de metaverse. De metaverse is bezig aan een ware opmars. De afgelopen twee jaar schoten de virtuele werelden waarin je met elkaar kunt afspreken als paddenstoelen uit de grond. VR-wetenschapper Mel Slater: “De meeste mensen denken dat VR gaat om ergens anders zijn, maar het gaat juist om iemand anders zijn.” In de metaverse maakt het niet uit hoe je eruit ziet, je kunt elk denkbaar 3d-model uploaden en belichamen. Dit heeft ertoe geleid dat er een actieve community is ontstaan met mensen die op allerlei vlakken experimenteren met gender, lichaam en identiteit.

Roos wil dit experiment op een ongedwongen en speelse manier voor kinderen toegankelijk maken en ontwikkelde Avatopia. Avatopia daagt kinderen uit om over zichzelf en hun lichaam na te denken. Als je lichaam elke denkbare vorm kan aannemen, wat past dan het beste bij jou? Twee armen, of juist twintig tentakels? Avatopia is een mobiel ontdekkingslab waarin kinderen door te ontwerpen, te spelen en te verkleden kunnen ontdekken wie zij zijn en kunnen uitzoeken hoe zij zichzelf het beste kunnen representeren.

Roos ontwikkelt Avatopia binnen een productietraject van Cross-TIC, onder begeleiding van Tetem. De installatie is ontwikkeld in samenwerking met Theater Sonnevanck, TkkrLab en Oyfo Techniekmuseum. Het werk zal voor het eerst worden getoond tijdens de Pop-up Film Festivals in de tweede helft van oktober 2023.

Mastodon