BodyBuilding

Zet dit event in mijn agenda
20-02-2020 12:02 23-05-2024 07:05 Amsterdam BodyBuilding In deze interactieve tentoonstelling van Hackers & Designers word je uitgenodigd om actief deel te nemen en vragen te stellen over de werking en implicaties van verschillende technologieën zoals scanners, echografie en motion capture. Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Onze lichamen en omgevingen worden dagelijks gescand, getrackt, gerenderd, gemanipuleerd en gecategoriseerd door verschillende technologieën. Wat betekent dit voor onze perceptie van de realiteit? Hoe kunnen we de relatie tussen ons lichaam en biometrische computerprocessen beter begrijpen? En wat kunnen we als mens leren van deze technologieën? In de interactieve tentoonstelling BodyBuilding van Hackers & Designers word je uitgenodigd om actief deel te nemen en vragen te stellen over de werking en implicaties van verschillende technologieën zoals scanners, echografie en motion capture.

Hackers & Designers is een interdisciplinair samenwerkingsverband van kunstenaars, wetenschappers, software ontwikkelaars en ontwerpers. Centraal staat het onderzoeken, experimenteren en ontwikkelen van nieuwe technologieën door middel van 'hands-on making'. In  BodyBuilding onderzoeken Hackers & Designers samen met de kunstenaars en designers Kiki Mager, Nazanin Karimi en The Underground Division (Helen Pritchard, Femke Snelting en Jara Rocha) de relatie tussen technologie en menselijke en niet-menselijke lichamen vanuit het perspectief van de makers. Architect en ontwerper Thomas Rustemeyer heeft het tentoonstellingsconcept vertaald in een interactieve structuur waarin je de verschillende kunstwerken kunt bekijken en ervaren. In de tentoonstelling zijn tevens wifi hotspots verwerkt waarmee je toegang krijgt tot het onderzoek en de bronnen voor het maken van deze tentoonstelling.

Het onderzoek van Hackers & Designers naar de betekenis van nieuwe technologische ontwikkelingen op ons mens-zijn sluit naadloos aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology. Alle werken zijn ontwikkeld in opdracht van Tetem.

Update: Door de uitbraak van COVID-19 was de fysieke tentoonstelling BodyBuilding slechts korte tijd te zien. Hackers & Designers hebben een online platform gelanceerd over het onderzoek en de installaties die voor deze tentoonstelling zijn gemaakt: bodybuilding.hackersanddesigners.nl. 

 

 

Exploring-Lab: Laat je niet (her)kennen!
Bij het kunstwerk Collective Gait in de tentoonstelling BodyBuilding speelt loopherkenningstechnologie een rol. Deze roept - net als gezichtsherkenningstechnologie - vragen op over identiteits- en persoonlijkheidsherkenning waarbij ook onze stemming, leeftijd en gezondheid getrackt worden. In het Exploring-Lab experimenteer je met verschillende camouflagetechnieken om niet herkend te worden op straat. Hoe zien deze technieken eruit en hoe ver kun je hierin gaan? Tetem’s Exploring-Lab is dagelijks van 13.30-16.30 geopend.

Mastodon