Gratis

Gerelateerde events:
Artist Talk door Lawrence Malstaf: donderdag 31 januari om 19:30 uur (19:00 uur inloop)

Technofencing: meegaan of weerstand bieden aan de machine: woensdag 6 februari 2019 om 19:30 uur (19:00 uur inloop)

Theatervoorstellingen: Voorbij de onzichtbare wereld van Compass: zaterdag 30 maart om 19:30 uur en zondag 7 & 14 april om 14:00 uur

Creatie door eigenzinnigheid: woensdag 3 april om 18:30 uur (18:00 uur inloop)

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Double Compass

Zet dit event in mijn agenda
31-01-2019 12:01 23-05-2024 07:05 Amsterdam Double Compass <p>Bij de installaties van de Belgische kunstenaar Lawrence Malstaf is de ervaring van ‘being in the middle’ essentieel. In plaats van de indirecte ervaring als ‘getuige’, word je als bezoeker een essentieel lichamelijk&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Bij de installaties van de Belgische kunstenaar Lawrence Malstaf is de ervaring van ‘being in the middle’ essentieel. In plaats van de indirecte ervaring als ‘getuige’, word je als bezoeker een essentieel lichamelijk onderdeel van wat er gebeurt en beleef je van ‘binnenuit’. Compass is zo’n levende installatie die de bezoekers uitdaagt om een machine te volgen of zich ertegen te verzetten. Speciaal voor de tentoonstelling in Tetem heeft Lawrence een tweede Compass ontwikkeld die voor het eerst als een installatie voor twee personen kan worden ervaren.

Compass is een ‘oriëntatiemachine’ die de bezoeker om zijn/haar middel draagt en als in een magnetisch veld door de ruimte begeleidt. De machine leidt je naar links en naar rechts tijdens het lopen door virtuele gangen en ruimtes die zijn geprogrammeerd in de fysieke tentoonstellingsruimte van Tetem. Al lopend geeft de machine via onzichtbare elektromagnetische velden een impuls van afstoting of aantrekkingskracht. De drager van Compass wordt gevraagd om een keuze te maken tussen luisteren of weerstand bieden, tussen leiden of geleid worden, of iets ertussenin.

Het werk van Lawrence Malstaf past in Tetem’s programmalijn Driving Technology. Daarnaast sluit de werkwijze van Lawrence – door de wijze waarop het publiek wordt betrokken en uitgedaagd om een actieve rol aan te nemen – perfect aan bij de werkwijze van Tetem.

Exploring-Lab: In contact met zelfsturende robots
Programmeer in aansluiting op de tentoonstelling Double Compass een zelfsturende robot! Via een lijnenspel en kleurcodering loopt het robotje – de Ozobot Evo – een parcours dat je zelf uitzet. Hij detecteert obstakels en beweegt er handig omheen. Op zijn pad geef je hem opdrachten: zo kan het robotje omkeren, oversteken en zelfs ronddraaien als een tornado. In het Exploring-Lab worden technieken en processen die een centrale rol spelen in de tentoonstelling uitgelicht en omgezet in een inloopworkshop op beginners en gevorderden niveau. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13.30-16.30 geopend.

Educatieprogramma
Het onderwijsprogramma voor de tentoonstelling Double Compass bestaat uit een rondleiding en workshops voor het primair (PO 7/8) en voortgezet onderwijs (VO onderbouw), waarmee leerlingen kennis maken met interactieve kunst en programmeren. Na het bezoek aan de tentoonstelling gaan ze aan de slag om hun eigen mBot robot te programmeren, die vervolgens de interactie aangaat met de omgeving. De workshops zijn ontwikkeld door Tetem i.s.m. Roombeek Cultuurpark Educatie (RCE) en zijn te boeken via de website van RCE.

Publieksinformatie Double Compass

 

Mastodon