Gratis

Expositie tijdens TEC ART en live performance op vrijdag 20 mei om 20:00 uur in WORM.

WORM
Boomgaardsstraat 71
3012 XA Rotterdam, Nederland

Open deze route in je routeplanner

Electrosensibility: Channeling Hammerhead

Zet dit event in mijn agenda
19-05-2022 12:05 14-06-2024 12:06 Amsterdam Electrosensibility: Channeling Hammerhead In zijn performance installatie ‘Electrosensibility: Channeling Hammerhead’ onderzoekt kunstenaar Jacco Borggreve de manier waarop het menselijk lichaam zich verhoudt tot technologie en welke rol performance daarin speelt. De installatie wordt gepresenteerd tijdens TEC ART in Rotterdam. WORM, Boomgaardsstraat 71, 3012 XA Rotterdam

Wanneer de hartslag bewust wordt gemaakt door elektronische versterking, wordt het voor een persoon mogelijk om beperkte controle over hun hartslag te krijgen en deze enigszins te verhogen of te verlagen door concentratie en ademhaling. Technologische bemiddeling wordt een hulpmiddel om meer controle te krijgen over lichamelijke processen. In zijn performance installatie ‘Electrosensibility: Channeling Hammerhead’ onderzoekt kunstenaar Jacco Borggreve de manier waarop het menselijk lichaam zich verhoudt tot technologie en welke rol performance daarin speelt.

Jacco Borggreve presenteert zijn performance installatie tijdens TEC ART, een jaarlijks festival voor creatieve technologie in Rotterdam. Het publiek ervaart een performer die door middel van sensoren de elektrische stromen in verschillende spiergroepen hoorbaar en zichtbaar maakt. Door middel van dynamische beweging en ademhalingsoefening probeert Jacco het lichaam te 'hacken' en controle te krijgen over onbewuste lichaamsprocessen.

Jacco Borggreve is in 2019 afgestudeerd aan de AKI ArtEZ Fine Art Media in Enschede. Hij volgt een talentontwikkelingstraject onder begeleiding van Tetem binnen de Nieuwe Makers Regeling. Dit is een regeling van de Provincie Overijssel om jonge makers te ondersteunen in hun talentontwikkeling en professionalisering. In het kader van deze regeling heeft Jacco nieuw werk ontwikkeld waarin hij de rol onderzoekt van kwantificering van lichaamsprocessen met behulp van technologieën bij het vaststellen van conceptueel lichaamsbewustzijn, in-en-uit-het-lichaam ervaringen en lichaamseigendom. Met Electrosensibility: Channeling Hammerhead onderzoekt Jacco hoe ervaringen van het individuele lichaam veranderen wanneer deze wordt geconfronteerd met - of vervreemd van zichzelf - technologieën die lichaamsprocessen in kaart brengen. Naast de performance toont Jacco tijdens TEC ART een registratie van dit project en documentatie van eerdere experimenten. Bezoek tecart.nl voor het volledige programma.

Mastodon