Gratis

De installatie is tussen 9 november en 3 december 2023 te ervaren in Tetem.
Vanaf 1 oktober is het mogelijk om tickets te boeken.

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Enter New Babylon: een theatrale virtual en mixed reality-installatie

Zet dit event in mijn agenda
09-11-2023 12:11 25-09-2023 11:09 Amsterdam Enter New Babylon: een theatrale virtual en mixed reality-installatie Veel mensen vragen zich af welke toekomst er voor ons als mensheid in het verschiet ligt. Enter New Babylon presenteert mogelijke antwoorden op deze vraag en verkent de mogelijkheden en beperkingen van de toekomstige wereld. Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Veel mensen vragen zich af welke toekomst er voor ons als mensheid in het verschiet ligt. Enter New Babylon presenteert mogelijke antwoorden op deze vraag en verkent de mogelijkheden en beperkingen van de toekomstige wereld. Door middel van een theatrale productie en met behulp van VR en mixed reality verdiepen jonge ‘spoken word’ kunstenaars en ontwerpers zich in de mysteries van New Babylon.

New Babylon werd in de jaren zestig gecreëerd door de Nederlandse kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005). Het werk van Nieuwenhuys bestaat uit schetsen, tekeningen, teksten, maquettes en constructies die de futuristische stad New Babylon afbeelden. Kim van der Horst, stiefdochter van de kunstenaar en directeur van Foundation Constant, nam het initiatief voor Enter New Babylon. Ze vroeg zich af of jonge makers nog kunnen dromen van een toekomst of dat deze onvermijdelijk zal instorten onder het gewicht van de uitdagingen van de huidige tijd. Bovendien stelt het project de vraag: indien Constants droom over New Babylon werkelijkheid wordt, blijkt dit dan een ideale wereld of een nachtmerrie??

Als antwoord hierop transformeerde videokunstenaar Dennis Molema Constants driedimensionale schaalmodel ‘Grote gele sector’ (1967) tot een virtuele locatie voor Enter New Babylon. Schrijvers van Poetry Circle Nowhere en ontwerpers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) experimenteerden drie maanden lang onder leiding van Joris Weijdom met virtual en mixed reality. In gezamenlijkheid ontwikkelden ze vier totaal verschillende ervaringen die reflecteren op New Babylon. Scenograaf Guus van Geffen ontwikkelde de installatie die bezoekers de werelden laat ervaren en zicht geeft op andere bezoekers die de VR-werelden betreden.

Zet je koptelefoon op en stap in de ongrijpbare wereld van New Babylon. De installatie is tussen 9 november en 3 december 2023 te ervaren in Tetem. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om tickets te boeken.

Enter New Babylon is een co-productie van Fondation Constant, Over het IJ Producties, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Poetry Circle Nowhere en Feikes Huis. Het project wordt ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Letterenfonds en het AFK.