Gratis

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:30-17:00 uur
Pay what you want

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Future Fossils

Zet dit event in mijn agenda
23-09-2022 12:09 19-07-2024 06:07 Amsterdam Future Fossils Erik Peters onderzoekt en produceert kunstmatige koraalriffen om speculatieve toekomsten te verbeelden met behulp van technologie en duurzame materialen. Met Future Fossils toont Erik sculpturen en materiaalexperimenten als resultaat van zijn onderzoek naar toekomstige onderwaterwezens. Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Kunstenaar en ontwerper Erik Peters werkt door middel van collaborative worldbuilding en speculative storytelling aan het verbeelden van mogelijke toekomsten. In zijn werk speelt een queer perspectief en meerstemmigheid een belangrijke rol in het verkennen van nieuwe verhalen over de verhoudingen tussen mens, natuur en technologie.

Het onderzoek van Erik richt zich op een speculatieve toekomst waarbij natuurlijk koraal is uitgestorven en er alleen nog overblijfselen zijn van menselijke pogingen om de klimaatcrisis tegen te gaan. In zijn onderzoek stelt Erik vragen als: Hoe zou een neo-ecologische wereld eruit kunnen zien? En hoe medieert technologie hoe wij onze omgeving veranderen en ervaren?

Tijdens zijn onderzoekstraject bij Cross-TIC heeft Erik onderzoek gedaan naar fossielen van nog niet bestaande onderwaterwezens en naar nieuwe manieren van archiveren, modelleren en het gebruiken van organische materialen in 3D printen. De skeletten van de onderwaterdiertjes zijn gemodelleerd in klei, digitaal gescand en vervolgens met een 3D printer in klei weer tot de fysieke vorm gebracht. De eindresultaten van dit onderzoek worden getoond in Tetem Café met onder andere een 1,5 meter grote sculptuur die Erik met behulp van een 3D printer en klei heeft geproduceerd.

Erik heeft dit onderzoek uitgevoerd in het kader van Cross-TIC onder begeleiding van Tetem in samenwerking met AKI ArtEZ, Theater Sonnevanck, Universiteit Twente en Funday Baysal.

Mastodon