GOGBOT: Quantum Supremacy

Zet dit event in mijn agenda
10-09-2020 12:09 19-07-2024 05:07 Amsterdam GOGBOT: Quantum Supremacy Hoe ziet de toekomst in het tijdperk van de quantumcomputers eruit? Is het mogelijk om quantumtechnologie in te zetten om onszelf en onze leefomgeving te beschermen tegen bv. een pandemie? Ontdek het tijdens GOGBOT festival in de verschillende in- en outdoor exposities, performances en talks. Verschillende locaties, ,

Quantum Supremacy is een complex en actueel thema. Bedrijven als Google, Microsoft en IBM wedijveren om de eerste quantumcomputer te bouwen. Deze ‘supercomputer’ zal naar verwachting een miljard keer sneller zijn dan de gewone computer. Hoe ziet de toekomst in het tijdperk van de quantumcomputers eruit? In de huidige tijd - waarin de coronapandemie de wereld in haar greep heeft - worden we ons nog bewuster van onze afhankelijkheid van digitale technologie voor werk, zorg en onderwijs. De toenemende afhankelijkheid van digitale technologie vraagt nu meer dan ooit om kritische reflectie. Globalisering en economische groei hebben ons een pandemie en een klimaatcrisis gebracht. Hoe kunnen we deze cyclus doorbreken? Is het mogelijk om quantumtechnologie in te zetten om onszelf en onze leefomgeving te beschermen? Tijdens GOGBOT (10 t/m 13 september) staan deze vragen centraal in de in- en outdoor exposities, performances en talks.

Het Stationsplein van Enschede wordt omgetoverd tot een digitale playground met o.a. de audiovisuele LED-installatie Cluster van Playmodes, robots van Jelle de Graaf, Bio-Remediating Missile van Jos Volkers en 4. Halbzeit van Wermke/Leinkauf. In WARP Technopolis is de hoofdtentoonstelling te zien met werk van jong talent en gevestigde kunstenaars als Rosa Menkman en Ben Grosser. Multimedia kunstenaar Heidi Hörsturz geeft dagelijks een performance in de Spacebar, waar ook nieuw werk van Beeple_Crap wordt vertoond. In Metropool is de kinetische audiovisuele installatie SVNSCRNS van Joris Strijbos te zien. In Tetem kun je fysiek, online en via de robot de tentoonstelling Reflecties bezoeken. De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met Universiteit Twente en gaat over de invloed en werking van Artificial Intelligence. Op zaterdag 12 september is het GOGBOT symposium in Muziekcentrum Enschede. Keynote-spreker is Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente. Verbeek gaat in op de ethische kwesties rond de ontwikkeling van de app CoronaMelder, waar hij als onderzoeker bij betrokken is.

Ook dit jaar besteedt GOGBOT aandacht aan het werk van jonge talenten. Recent afgestudeerden tonen hun werk en maken kans op de Youngblood Award. Ook wordt de CreaTE Award uitgereikt aan de beste installatie van UT-studenten rond het thema Quantum Supremacy. Regionaal platform The Generators presenteert jong muzikaal talent en er worden verschillende live acts gestreamd i.s.m. Sickhouse en het Rotterdamse podium WORM. Via de website is tevens GOGBOT’s online Museum of the future te bezoeken.

In verband met de coronamaatregelen is het bestellen van een ticket voor de festivallocaties in de binnenstad en reserveren van een tijdslot verplicht. Kijk voor meer informatie op gogbot.nl.

Mastodon