Gratis

Infected Memes webzine 1

Zet dit event in mijn agenda
12-03-2020 12:03 09-10-2024 05:10 Amsterdam Infected Memes webzine 1 Het coronavirus heeft de wereld op zijn kop gezet. We moeten afstand houden maar ook voor elkaar zorgen. We moeten zoveel mogelijk thuisblijven maar tegelijk de lokale economie ondersteunen. Te midden van deze dualiteiten vinden ontwikkelingen plaats die het taalgebruik, de beeldtaal en het begrippenkader in de samenleving veranderen. , ,

Het coronavirus heeft de wereld op zijn kop gezet. We moeten afstand houden maar ook voor elkaar zorgen. We moeten zoveel mogelijk thuisblijven maar tegelijk de lokale economie ondersteunen. We moeten vanuit huis doorwerken terwijl het hele land tot stilstand lijkt te zijn gekomen. Te midden van deze dualiteiten vinden ontwikkelingen plaats die het taalgebruik, de beeldtaal en het begrippenkader in de samenleving veranderen.

🦠 Coronawoordenboek
Anderhalvemetereconomie, corona-akkoord, raamvisite, groepsimmuniteit, hoestschaamte, balkonsolidariteit, coronaspuger, hamsterschaamte, lockdownbuddy, huidhonger, thuisquarantaine, zorgapplaus… Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een enorme lijst van woorden die door en tijdens de coronacrisis zijn ontstaan. De Taalbank houdt de taaltrends en taalontwikkelingen bij in een groeiend coronawoordenboek. De Taalbank is een weblog over taal, taalverandering en trends in taal. De Taalbank is een initiatief van Ton den Boon, de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en tevens taalpublicist, o.a. van een taalrubriek in Trouw.

😷 Corona-emoji’s
De ellebooggroet, de ellebooghoest en een online borrel. Het is een kleine greep uit de emoji's die de kunstenaars Esther van Brakel en Joran Backx ontwikkelden om de coronatijd door te komen. De emoji is een universele taal die overal ter wereld begrepen wordt. De corona-emoji’s laten in één oogopslag en op een luchtige manier de regels zien.

Visualisatie van een pandemie
Nederland is een bovengemiddeld hoogopgeleid land waardoor je mag aannemen dat de meeste mensen begrijpen wat de risico’s zijn van het Covid-19 virus. Toch blijven begrippen als ‘exponentiële groei’ en ‘isolatie’ voor veel mensen abstract en zijn er maar weinigen die zich hier direct een beeld bij kunnen vormen.

Kunstenaar Marc van Elburg visualiseert met zijn werk ‘Trying to understand 'pandemic' as affect’ bovengenoemde abstracte begrippen. In het eerste filmpje visualiseert hij de exponentiële groei die de basis vormt voor de coronapandemie. In het tweede filmpje brengt Marc de effecten van isolatie in beeld.

 

Mastodon