Gratis
Skybar Microlab Eindhoven
Kastanjelaan 400
5616 LZ Eindhoven, Nederland

Open deze route in je routeplanner

Innovatielabs Hackathon: Open Cultuurdata

Zet dit event in mijn agenda
27-10-2022 12:10 14-06-2024 12:06 Amsterdam Innovatielabs Hackathon: Open Cultuurdata Tijdens de Dutch Design Week werken we in een tweedaagse hackathon aan de ontwikkeling van een systeem om het grote aanbod aan culturele evenementen in Nederland eenvoudig doorzoekbaar te maken. Op 28 oktober presenteren de hackers, hippies en hustlers hun ideeën aan publiek! Skybar Microlab Eindhoven, Kastanjelaan 400, 5616 LZ Eindhoven

Wat als cultuurinstellingen hun programmering zouden combineren in één overzicht én daarbij ook de livestreams en audiovisuele registraties van hun evenementen langdurig voor iedereen beschikbaar zouden stellen?

Hackathon op 27 & 28 oktober tijdens de DDW
Tijdens de Dutch Design Week werken we in een tweedaagse hackathon aan de ontwikkeling van een systeem om het grote aanbod aan culturele evenementen in Nederland eenvoudig doorzoekbaar te maken. We willen naar een systeem waarbij wij als cultuurinstellingen zelf aan de knoppen zitten zonder afhankelijk te zijn van big tech platforms als Facebook of YouTube.

Dutch Composers Now, InScience, NPO, Pakhuis de Zwijger, PublicSpaces, STRP, Tetem en Waag hebben hun data vrijgegeven voor deze hackathon. De acht hackathon-teams onderzoeken welke technologie en infrastructuur er nodig is om tot een gedeeld platform te komen.

Pitch-avond vrijdag 28 oktober
Op 28 oktober presenteren de hackers, hippies en hustlers hun ideeën. Tetem ’s hackathon team bestaat uit: Adedapo Aladegbaiye (programmamedewerker digitale cultuur Tetem / hustler), Roos Groothuizen (mediakunstenaar / concept developer), Bastian Lievers (creative director / hippie) en Arno Vije (creative digital developer / hacker). Publiek is vrijdag 28 oktober vanaf 18.00 welkom bij de afsluitende presentatie in de Skybar van het Microlab op Strijp-S in Eindhoven! Een jury zal samen met het publiek de beste projecten kiezen. Vervolgens kunnen de aanwezigen zich inschrijven op de plannen en meedoen als partner, tester of het plan verder doorontwikkelen als sponsor of ondernemer. De beste projecten worden in het Innovatielabs-traject in de loop van 2022 en 2023 doorontwikkeld. De eindresultaten worden gepresenteerd tijdens DDW 2023! We sluiten de pitch-avond feestelijk af met een borrel met DJ’s. Klik hier om je aan te melden.

Living Lab Open Cultuurdata
In het project Living Lab Open Cultuurdata onderzoeken we hoe bestaande diensten, zoals NPO Start en het archief van Beeld & Geluid, kunnen bijdragen aan een groter bereik en betere vindbaarheid van het online aanbod van culturele producties. Hierbij adresseren we gezamenlijke uitdagingen als het ontbreken van standaarden voor het zoeken en archiveren van deze digitale content. Binnen het project is speciale aandacht voor het gebruikers- en publieksperspectief. Kernpartners van Living Lab Open Cultuurdata zijn Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, NPO, PublicSpaces en Waag. Samenwerkingspartners zijn ArchiXL, Dutch Composers Now, InScience festival, Pakhuis de Zwijger, STRP en Tetem.

Innovatielabs
Het Living Lab Open Cultuurdata project is één van de zestien projecten die onderdeel zijn van de Innovatielabs regeling, initiatief van het Ministerie van OCW, uitgevoerd door ClickNL en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Mastodon