Gratis

Meld je uiterlijk 24 uur voor aanvang van de webinar aan via receptie@tetem.nl. Je ontvangt dan een Zoom streaminglink om deel te nemen aan de webinar en het bestelformulier voor het laten printen van je 3D object.

Lablearning@Home 3D printer webinar ‘Design your own 3D object – FreeCAD

Zet dit event in mijn agenda
19-01-2021 07:01 14-06-2024 11:06 Amsterdam Lablearning@Home 3D printer webinar ‘Design your own 3D object - FreeCAD Wil je meer weten over de werking en mogelijkheden van nieuwe maak-technologieën zoals de 3d printer? Ga dan aan de slag met het ontwerpen van je eigen 3D object tijdens een van de drie webinars met elk hun eigen ontwerpprogramma. Doe je mee? , ,

Lablearning@Home webinars zijn online real-live trainingen gericht op (jong) volwassenen waarbij je op een interactieve manier kennis maakt met de modernste technologieën en de software pakketten die daarbij horen. Iedereen die nieuwsgierig is naar de werking en mogelijkheden van bijvoorbeeld een lasercutter of 3D printer kan meedoen aan de Lablearning@Home webinars.

Serie webinars ‘Design your own 3D object’
In de komende drie webinars, in het kader van de MaakMeeMaand, staat de 3D printer centraal. Met drie verschillende softwareprogramma’s ga je aan de slag met het ontwerpen van je eigen 3D object. We bouwen daarbij de moeilijkheidsgraad op zodat je je technische vaardigheden steeds verder kunt ontwikkelen en verbreden.

Data
We starten op dinsdag 17 november met Tinkercad. Het Autodesk softwareprogramma is gebaseerd op standaard vormen (een soort bouwblokken), waarmee je een 3D ontwerp gaat maken door de vormen te verplaatsen, te verschalen of te kopiëren en plakken. Het instapniveau is laag dus ideaal voor beginners. Op dinsdag 15 december vervolgens we de serie met het open source programma Blender, een professioneel ontwerpprogramma die breder inzetbaar is en waar meer eigen creativiteit in gelegd kan worden (enige ervaring met ontwerpprogramma’s is wenselijk). In het nieuwe jaar, op dinsdag 19 januari sluiten we af met FreeCAD. FreeCAD is een open source 3D CAD (computer aided design) programma waarmee je parametrische modellen kunt ontwerpen. Dit wil zeggen dat je gemakkelijk het ontwerp kunt aanpassen door terug te gaan in de bewerkingsgeschiedenis van het model. Deze webinar is geschikt voor gevorderden.

Praktische informatie
Tijdens de drie webinars ‘Design your own 3D object’, ga je aan de slag met het ontwerpen van een eigen 3D object. Voor elke webinar kun je het benodigde software programma downloaden (en eventueel de techniekkaart en een tutorial bekijken). Zie hiervoor onderstaande link per webinar (Tinkercad en Blender). Als je klaar bent met ontwerpen stuur je ons je ontwerp binnen 10 dagen na de webinar toe, incl. de gewenste kleur (6 verschillende kleuren). Wij printen jouw 3D ontwerp (in de afmeting 6 x 6 x 6 cm) met de 3D printer en sturen het vervolgens per post naar je toe. Na afloop van elke webinar (19:00 – 20:00 uur) is de online helpdesk beschikbaar om je vragen te beantwoorden en krijg je verdere ondersteuning in het leren omgaan met de software (20:00 -21:30 uur).

De drie webinars zijn afzonderlijk van elkaar te volgen.

Stappen voor deelname webinar

  • Wil je graag deelnemen? Meld je dan 24 uur voor aanvang van de webinar aan door een mail te sturen (met je naam en het aantal deelnemers) aan receptie@tetem.nl.
  • Je ontvangt een Zoom link voor het volgen van de webinar en een bestelformulier voor het laten printen van je 3D ontwerp in de afmeting 6 x 6 x 6 cm (deelname aan de webinar en het laten printen van een 3D ontwerp zijn kosteloos).
  • Na afloop van de webinar is de helpdesk van 20:00 -21:30 uur beschikbaar voor vragen
  • Stuur binnen 10 dagen na de webinar je ontwerp incl. het bestelformulier naar lab@tetem.nl.
  • Op dinsdag 17 november jl. heeft de webinar Tinkercad plaatsgevonden en op dinsdag 15 december stond de webinar Blender op het programma.

Dinsdag 19 januari: FreeCAD - Met het gratis te downloaden FreeCAD ontwerp je door te schetsen.

Schets in FreeCAD een zijde van je ontwerp en maak deze driedimensionaal door de schets uit te rekken. Om onderdelen toe te voegen maak je een nieuwe schets op het eerste ontwerp. Stap voor stap maak je zo objecten die helemaal op maat gemaakt zijn. En tussendoor kun je altijd de oudere schetsen nog aanpassen.

Heb je een aparte smartphone waar je nooit een goede houder voor kunt vinden? Met FreeCAD kun je een ontwerp helemaal op maat en naar je eigen wensen maken. Tijdens de webinar leggen we je stap voor stap uit hoe je een 3D ontwerp van een telefoonhouder kunt maken.

Mastodon