Gratis

19.00 inloop, aanvang 19.30

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Lezing Naomi Jacobs: Mixofobie en de stad

Zet dit event in mijn agenda
19-10-2016 12:10 13-06-2024 02:06 Amsterdam Lezing Naomi Jacobs: Mixofobie en de stad <p>Naomi Jacobs is filosoof en programmamaker. Eerder werkte Jacobs als programmamaker voor het Van Gogh Museum en werkte zij mee aan een tentoonstelling over componist en kunstenaar Arnold Schönberg in het Joods Historisch&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Naomi Jacobs is filosoof en programmamaker. Eerder werkte Jacobs als programmamaker voor het Van Gogh Museum en werkte zij mee aan een tentoonstelling over componist en kunstenaar Arnold Schönberg in het Joods Historisch Museum. Jacobs werkt momenteel aan een promotieonderzoek over techniekfilosofie en ethiek aan de Technische Universiteit van Eindhoven.

Wilja Jurg, directeur van Tetem, opent de avond met een korte introductie van de programmalijn Living together with strangers. Daarna zal Naomi Jacobs een lezing geven over Mixofobie en de stad. Jacobs: “Wat mij fascineert is dat wij ons in een stad altijd tussen vreemden begeven. Volgens socioloog Zygmunt Bauman is het de modus vivendi van stadsbewoners: we ontkomen niet aan de ongevraagde en opgedrongen nabijheid van vreemden in de stad. Die voortdurende nabijheid van vreemden in de stad is dubbelzinnig. Een vreemde is namelijk per definitie onbekend, en het onbekende boezemt angst in én trekt aan. Het onbekende is onvoorspelbaar en kan bedreigend zijn. Maar het onbekende is ook aantrekkelijk: juist omdat iets of iemand onbekend is biedt dat allerlei mogelijkheden”.

Naomi Jacobs schreef een essay over dit onderwerp in het boek Filosofen agenderen de stad. Het boek kan je via deze link downloaden: https://ruimtevolk.nl/publicaties/filosofen-agenderen-de-stad/

De lezing van Naomi Jacobs levert input en biedt kaders voor de AKI studenten die deelnemen aan de AKI Electrique en voor kunstenaars die zich willen aanmelden voor de Multi Solo, waar Jacobs curator van is. Jacobs: “Ik ben erg nieuwsgierig naar het werk van kunstenaars die zich bezighouden met de bedreiging én belofte die tegelijkertijd uit kan gaan van het onbekende en die zich laten inspireren door al wat “vreemd” is in de stad”.

Open Call aan kunstenaars: aanmelden voor Multi Solo 2017
Tetem nodigt kunstenaars uit om werken in te zenden voor de nieuwe Multi Solo editie!

Curator: filosoof en programmamaker Naomi Jacobs
Programmalijn: Living together with strangers
Expositieperiode: 03.08.17 – 22.10.17
Deadline voor aanmelding: 21.04.17
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Wietse Offringa via: wietse@tetem.test
Of check: http://tetem.test/portfolio/multi-solo-open-call/

Mastodon