Gratis

van 16:00-19:00 uur (15:45 inloop)

Aanmelden is gewenst via: receptie@tetem.nl

DesignLab Universiteit Twente: DesignLab ingang: volg ‘The Gallery’ -> Pinetumweg 1. Parkeren bij P3

DesignLab Universiteit Twente
Hengelosestraat 500
7521 AN Enschede, Nederland

053 489 2079
Open deze route in je routeplanner

Lezing van Stelarc en discussie: versmelting mens en technologie

Zet dit event in mijn agenda
24-05-2018 12:05 14-04-2024 03:04 Amsterdam Lezing van Stelarc en discussie: versmelting mens en technologie <p>De installatie StickMan, die van 17 mei t/m 19 augustus te zien is in Tetem, past in Stelarc’s visie dat het menselijk lichaam conceptueel en biologisch verouderd is. In plaats van technologie passend te&#8230;</p> DesignLab Universiteit Twente, Hengelosestraat 500, 7521 AN Enschede

De installatie StickMan, die van 17 mei t/m 19 augustus te zien is in Tetem, past in Stelarc’s visie dat het menselijk lichaam conceptueel en biologisch verouderd is. In plaats van technologie passend te maken aan ons lichaam, zouden we volgens Stelarc ons lichaam zodanig kunnen herconstrueren dat het beter past bij de technologie en de machines die we ontwikkelen.

Op donderdag 24 mei geeft Stelarc een uitgebreide lezing in het DesignLab over zijn visie betreffende de versmelting van het menselijk lichaam en technologie. Ook zijn baanbrekende performances en installaties – waarvoor hij o.a. protheses, robotica, medische instrumenten, suspension, VR, biotechnologie en internet gebruikt om de psychologische en fysieke beperkingen van het lichaam te onderzoeken – komen uitgebreid aan bod.

Het event wordt ingeleid door Frank Kresin (managing director van DesignLab). Na de lezing van Stelarc volgt een discussie met Stelarc, Herman van der Kooij (Hoogleraar Biomechatronica en Revalidatie en directeur Wearable Robotics Lab) en Peter-Paul Verbeek (Professor Filosofie & Technologie en co-directeur van DesignLab). Tijdens de discussie worden onder leiding van moderator Wilja Jurg (directeur Tetem), de wetenschappelijke, maatschappelijke en ethische implicaties van draagbare robotica verkend. Welke visies kunnen kunstenaars ons geven op de versmelting tussen mens en technologie? Hoe ver zijn de ontwikkelingen van robots die mensen kunnen helpen bij het bewegen? Welke benaderingen van mens en ethiek zijn nodig om de nieuwste technologische ontwikkelingen te begeleiden?

Dit event wordt georganiseerd in samenwerking met DesignLab in het kader van de tentoonstelling StickMan. DesignLab is een platform voor multidisciplinaire samenwerking en creativiteit, dat zich richt op onderwijs en onderzoek in ‘design research’. Klik hier voor de route en parkeren.

Mastodon