Gratis

Opening: donderdag 4 juli van 17:00-19:00 uur met een openingsperformance van striptekenaar Anabella Meijer.

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Lost Energy

Zet dit event in mijn agenda
04-07-2019 12:07 23-05-2024 06:05 Amsterdam Lost Energy <p>Hoe laat je een breed publiek anders nadenken over energie? Kunstenaars Reinier Kranendonk, Elise Leusink en het duo KunstConstructie ontwikkelden drie verschillende visies op energietransitie en nemen het publiek hierin mee met interactieve installaties. </p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Een goede en betrouwbare energievoorziening is belangrijk voor onze samenleving. Energie-innovaties dragen bij aan duurzame economische groei, verminderen van CO2-uitstoot, ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen en het slimmer benutten ervan. De praktijk laat echter zien dat er een grote kloof ligt tussen onderzoek en toepassing. Een veelheid aan energie-innovaties ligt nog op de plank te wachten. Hoe laat je een breed publiek anders nadenken over energie? Dat was de vraag aan kunstenaars Reinier Kranendonk, Elise Leusink en het duo KunstConstructie. Zij ontwikkelden drie verschillende visies op energietransitie en nemen het publiek hierin mee met interactieve installaties. Fiets jezelf tijdens de speciale dagen over de kop in het RadaRad, draai een drolletje van plastic in Project Plastic Poep en doe mee met de LostEnergy challenge!

Reinier Kranendonk is geïntrigeerd door de verslaving van consumenten aan elektriciteit en dus ook aan elektrisch aangedreven vermaak. Hij laat zien hoe leuk vermaak zonder stekker ook kan zijn. In het RadaRad fiets je jezelf over de kop en ervaar je hoe jouw eigen lichaamsenergie ingezet kan worden als aandrijving voor een bijzondere kermisattractie. Kijk hieronder voor de speciale dagen waarop het RadaRad geopend is. Elektriciteit is onzichtbaar en dat maakt het lastig om het verbruik ervan omlaag te schroeven. Hoeveel is dat eigenlijk, een kilowattuur of een joule? Bij Project Plastic Poep van Elise Leusink lever je zélf de energie om een beetje plastic te smelten en ervaar je hoeveel deze energie eenheden letterlijk aan menselijke arbeid kosten. Het duo KunstConstructie trok door de provincie op zoek naar een object dat je hebt gekocht, maar niet echt nodig hebt. Iets wat je eigenlijk niet gebruikt en waarvan je een beetje spijt hebt. LostEnergy dus! Er werd massaal meegedaan aan deze challenge, zowel op locaties als online. De verloren objecten en de verhalen zijn te zien in de tentoonstelling.

Met de projecttentoonstelling Lost Energy onderzoekt Tetem samen met Provincie OverijsselUniversiteit Twente en de kunstenaars welke bijdrage kunst en ontwerp kunnen leveren aan de inbedding van energie-innovaties in de samenleving. Tien studenten van de opleiding Communicatiewetenschap van de Universiteit Twente hebben de kunstenaars ondersteund in de voorbereidingen en de promotie. De tentoonstelling sluit aan op Tetem’s programmalijn Driving Technology.

Fiets jezelf over de kop in het RadaRad tijdens de speciale dagen
Het RadaRad is geopend op 28 juli, 3 augustus, 24 augustus en 1 september op alle dagen tussen 12:00-14:00 uur.
Vereisten: om in RadaRad te kunnen plaatsnemen moet je minimaal 1.70 meter zijn en een eigen risico verklaring tekenen.

Lost Energy op pad
De drie installaties reizen voor en na de tentoonstelling rond door de provincie Overijssel. Zo reisde het RadaRad van Reinier Kranendonk met Karnieland langs festivals als het Maker Festival Twente in Enschede (25 en 26 mei) en Kannen & Kruiken in Zwolle (5 t/m 7 juli). KunstConstructie reisde al naar Kampen, Dalfsen, Almelo en Diepenheim en vroeg bewoners naar hun ‘verloren object’. Foto’s hiervan zijn te zien in de tentoonstelling in Tetem. Project Plastic Poep van Elise Leusink reist na de tentoonstelling in Tetem door naar verschillende plekken in Overijssel.

LostEnergy challenge en blog
Ook jij kunt meedoen aan de LostEnergy challenge! Upload een foto van jouw ‘verloren object’ via de projectpagina van Lost Energy.

Exploring-Lab: Energy Lab
Daag jezelf uit door te experimenteren met diverse soorten energie in aansluiting op de tentoonstelling Lost Energy. Hoe zet je wind om in stroom? En kan dat misschien ook andersom? Wat betekent kinetische energie precies? En kan een lamp licht geven zonder snoer en stopcontact? Kom langs voor verrassende experimenten en leuke maakopdrachten! Tetem’s Exploring-Lab is dagelijks geopend van 13.30-16.30.

 

Mastodon