Gratis
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Make Happiness

This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come”. In het artikel The world after coronavirus beschrijft historicus Yuval Noah Harari voor welke fundamentele keuzes we door de coronacrisis staan. Kiezen we voor verdeeldheid of solidariteit? Welke impact heeft deze wereldwijde crisis op onze zorgstelsel, economie, politiek en cultuur? Welke rol speelt technologie daarin? En wat zijn de gevolgen van verschillende technologieën die nu worden ingezet om de verspreiding van het virus te voorkomen, op onze data en privacy?

Harari voorspelde eerder dat iedere zeven tot tien jaar de wereld drastisch gaat veranderen en iedere keer ontstaat daardoor weer een cultuurshock. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, aldus Harari, dat je jezelf steeds opnieuw moet uitvinden. Tegelijkertijd vraagt hij zich af hoe vaak een mens zich binnen één leven kan aanpassen. Het wordt voor iedereen steeds lastiger het geestelijk evenwicht te bewaren. Tetem deelt het standpunt van Harari “dat je de consequenties van de technologische revolutie niet kan overlaten aan een paar megalomane miljonairs” en wil vanuit kunst, cultuur en ontwerp onderzoeken wat innovatie voor ons als mens allemaal kan betekenen. Dit doen we door jaarlijks een aantal thematieken uit te lichten. Dit voorjaar is dat Make Happiness.

Met Make Happiness onderzoekt Tetem wat de nieuwe betekenis en rol is van de mens in relatie tot de machine. Een van de belangrijke onderwerpen binnen deze relatie is kunstmatige intelligentie (AI). AI-experts verwachten dat tegen 2060 de machine in álle domeinen de mens de baas zal zijn. Maar als mensen niet langer nodig zijn vanwege hun cognitieve of artistieke vaardigheden, waar zijn we dan nog wél voor nodig? Als machines straks beter dan wijzelf kunnen denken, rekenen, schilderen en componeren, als hun verhalen pakkender en schrijnender zijn dan die van ons, waaraan ontlenen we als mens dan onze betekenis en wat is dan onze nieuwe rol? Om als mens in 2060 nog gelukkig te kunnen zijn is het nodig dat we nu nadenken over zowel de relatie tussen mens en machine als over menselijke waardigheid hierbinnen.

Webzine
Nu Tetem tijdelijk gesloten is voor publiek, brengen we het Make Happiness programma online met een webzine waarin we live events en interessante gasten en artikelen uitlichten. Daarbij onderzoeken we de vraag: “Welke invloed heeft onze relatie met machines op onze gelukbeleving?” Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief specials onderaan de website.