Gratis
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Make Happiness webzine

Zet dit event in mijn agenda
13-03-2020 12:03 14-06-2024 01:06 Amsterdam Make Happiness webzine In deze periode dat de coronacrisis de wereld in zijn greep heeft, presenteert Tetem ‘Make Happiness’, een webzine waarin we in beeld brengen welke invloed onze relatie met machines heeft op onze gelukbeleving. Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Historicus Yuval Noah Harari voorspelde eerder dat iedere zeven tot tien jaar de wereld drastisch verandert en iedere keer ontstaat daardoor weer een cultuurshock. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, aldus Harari, dat je jezelf steeds opnieuw moet uitvinden. Tegelijkertijd vraagt hij zich af hoe vaak een mens zich binnen één leven kan aanpassen. Het wordt voor iedereen steeds lastiger het geestelijk evenwicht te bewaren. Tetem deelt het standpunt van Harari “dat je de consequenties van de technologische revolutie niet kan overlaten aan een paar megalomane miljonairs” en wil vanuit kunst, cultuur en ontwerp onderzoeken wat innovatie voor ons als mens allemaal kan betekenen.

De voorspelling van Harari over de snelheid waarin de wereld verandert dateert uit het pre-corona tijdperk. We zien dat de corona maatregelen een aantal technologische ontwikkelingen in stroomversnelling brengen. Ook de snelheid waarmee mensen nieuwe technologieën accepteren is enorm toegenomen. De crisis heeft ertoe geleid dat thuiswerken en de kwaliteit van telewerken een enorme vlucht hebben genomen. Robots die een deel van de zorgtaken overnemen van overbelaste zorgmedewerkers zijn plotseling volledig acceptabel. En het inzetten van kunstmatige intelligentie voor het opsporen van uitbraakhaarden vinden we gerechtvaardigd in het belang van de volksgezondheid.

De coronacrisis is sterk van invloed op de relatie tussen mens en machine. De crisis draagt bij aan een razendsnelle acceptatie van (nieuwe) technieken, maar betekent ook dat wij als mens moeten nadenken over onze positie binnen deze vernieuwde relatie. Een van de belangrijke onderwerpen binnen de nieuwe relatie is kunstmatige intelligentie (AI). Al in het pre-corona tijdperk deden AI-experts de uitspraak dat rond 2060 de machine in álle domeinen de mens de baas zal zijn. Door de ontwikkelingen die nu door de coronacrisis in gang zijn gezet, zou dit moment wel eens 5 tot 10 jaar naar voren getrokken kunnen worden. Maar als mensen niet langer nodig zijn vanwege hun cognitieve of artistieke vaardigheden, waar zijn ze dan nog wél voor nodig? Als machines straks beter dan wijzelf kunnen denken, rekenen, schilderen en componeren, als hun verhalen pakkender en schrijnender zijn dan die van ons, waaraan ontlenen we als mens dan onze betekenis en wat is dan onze nieuwe rol? Om als mens in 2060 nog gelukkig te kunnen zijn is het nodig dat we nu nadenken over de relatie tussen mens en machine, maar ook over onze menselijke waardigheid binnen deze relatie.

In deze periode dat de coronacrisis de wereld in zijn greep heeft, presenteert Tetem ‘Make Happiness’, een webzine waarin we in beeld brengen welke invloed onze relatie met machines heeft op onze gelukbeleving.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de Nieuwsbrief Specials onderaan de website.

Mastodon