Gratis
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Make-It@Home kits

In deze periode waarin het onderwijs vorm krijgt door een mix van thuis-, klassikaal- en individueel onderwijs is het van belang om leervormen af te wisselen. Om niet alleen de focus te leggen op het cognitieve leren, maar ook om ruimte te bieden voor het met de handen werken. Om te leren door te doen.

Om de thuis- en de schoolsituatie te verrijken zijn de Make-It@Home kits ontwikkeld. Dit zijn workshop pakketjes die de materialen leveren die veelal niet in de thuis- of schoolsituatie voorhanden zijn waar kinderen van 6 t/m 15 jaar mee aan de slag kunnen. Zo kunnen zij hun technische vaardigheden ontwikkelen en wordt er ruimte geboden aan verschillende leervormen.

Circuit buddies (8-12 jaar)
Een circuit buddy is een stroomkring bestaande uit elektronische onderdelen met allemaal andere eigenschappen. Zoals een condensator, dit is een elektronisch onderdeel dat stroom tijdelijk kan opslaan zodat een apparaat niet zonder stroom komt te zitten. Een LED is een elektronisch onderdeel dat licht geeft. Als je alle onderdelen op de juiste manier aan elkaar koppelt, krijg je een stroomkring dat op een poppetje lijkt. We noemen dit een Circuit buddy. Kan jij je Circuit buddies samen laten branden?
Benodigdheden van thuis: geen

Elektromagneet (8-12 jaar)
Een elektromagneet is een stukje metaal dat alleen magnetisch wordt als er stroom op de draden die om het metaal heen gewikkeld zijn staat. Deze elektromagneet trekt dan (als er stroom op staat) ook andere metalen aan. Dit gaan wij maken met onder andere een batterij en een spijker. Lukt het jou om paperclips op te pakken?
Benodigdheden van thuis: liniaal, schaar.

Elektronische wenskaart (6-12 jaar)
Je plakt eenvoudige elektronische circuits met geleidende kopertape en maakt je eigen wenskaart met een speciale elektronische boodschap. Bijvoorbeeld lichtjes die oplichten als je de kaart opent. Naar wie ga jij de wenskaart toesturen?
Benodigdheden van thuis: gekleurd papier, kleurpotloden/stiften, plakband, schaar.

Festive flashlight (8-12 jaar)
Maak een feestelijke LED-zaklamp! Knip uit papier een figuur uit dat jij wilt verwerken in je zaklamp. Maak bijvoorbeeld een smiley, dier of bloem. Koppel deze aan je LED-zaklamp en je figuur zal kleurrijk oplichten. Welk figuur ga jij maken voor je zaklamp?
Benodigdheden van thuis: schaar, zwarte stift (optioneel).

Kunstige robot (8-12 jaar)
Maak een eigen kunstige robot. Dit is een klein Bibberbotje bestaande uit onder andere een motortje, een batterij en kroonstenen. Als je de stroomkring aansluit, bibbert het botje vanzelf! Versier de robot vervolgens met ogen en kleuren. Waar bibbert je robot naar toe?
Benodigdheden van thuis: kleine platkop schroevendraaier (bijv. spanningsmeter)

Magnetisch zwevend potlood (8-12 jaar)
Altijd al een voorwerp willen laten zweven? Dat kan door middel van magneten. Eigenlijk zijn alle materialen om ons heen (licht) magnetisch omdat ze een magnetisch veld hebben. Met behulp van magneten kan je dit magnetische veld beïnvloeden en kan je voorwerpen die normaal niet magnetisch zijn, laten zweven. Als je de magneten goed plaatst, kun je een potlood laten zweven tussen de magneten in. Lukt het jou om je potlood te laten zweven en om je zwevende potlood te laten spinnen?
Benodigdheden van thuis: mes, puntenslijper.

Merge Cube (8-15 jaar)
In samenwerking met HCS – Happy Innovation Lab is een speciale Make-It@Home kit ontworpen met de Merge Cube. Dit is een Augmented Reality kubus die in 3D tot leven komt in je hand in combinatie met een app op je telefoon of tablet. Na het uitknippen en in elkaar vouwen van de Merge Cube kan je diverse apps downloaden om aan de slag te gaan. De Merge Cube verandert dan in een hologram! Leer zo bijvoorbeeld over de planeten, los een puzzel op, bekijk een museum en nog veel meer.
Benodigdheden van thuis: een mobiel of tablet, schaar, lijm en eventueel een printer als je zelf het sjabloon uitprint.

Robot-hand (6-12 jaar)
Altijd al willen weten hoe je vingers van binnen bewegen? Ga dan aan de slag met je eigen robot-hand. Wanneer je alle materialen hebt gekoppeld kan je de robot-hand laten bewegen. Lukt het jou om een duim op te steken?
Benodigdheden van thuis: schaar
Let op: de Robot-hand bestaat uit touw, rietjes en papier. Heb je dit allemaal al in huis, bespaar dan de kosten voor de kit, en ga gelijk aan de slag met de tutorial.

Rotormobiel (8-12 jaar)
De Rotormobiel is een zelfgemaakte racewagen die wordt aangedreven door een propeller op een motortje met een batterij. Met deze propeller gaat het voertuig door het verplaatsen van lucht op vier wielen vooruitrijden. Als je zelfgemaakte racewagen rijdt, dan kan je deze versieren met stiften, verf en knutselmaterialen. Hoe ziet jouw ideale racewagen eruit? Tegen wie ga jij racen?
Benodigdheden van thuis: schaar, lineaal, pen/potlood, sterke vloeibare lijm (optioneel).

Schaduwlamp (10-14 jaar)
Ontwerp een eigen schaduwlamp met behulp van het gratis programma Inkscape. Na het downloaden van de sjablonen maak je in Inkscape een eigen ontwerp voor de buitenkant van je lamp. Wil je sterretjes, hartjes of bloemetjes lamp? Dat kan! Als je klaar bent met ontwerpen in Inkscape, stuur je ons je ontwerp toe. Je kiest vervolgens welke kleur buitenkant en welke kleur folie je wenst voor je lamp. Wij snijden vervolgens de buitenkant van je lamp uit dik gekleurd papier met behulp van een lasercutter. Deze buitenkant sturen we samen met doorzichtig gekleurde folie, een USB-lampje en een USB-kabel naar je toe als bouwpakket. Na het in elkaar zetten heb je je eigen schaduwlamp die jouw ontwerp projecteert op je muur. Blij met het ontwerp? Dan kun je via Make-It@Home de schaduwlamp bestellen en conform de normale procedure betalen (kosten €7,- voor de materialen, het ontwerp produceren en de portokosten). Mail vervolgens je bestand met het ontwerp (dus ná bestelling) en de gewenste kleurkeuzes aan lab@tetem.nl en wij zorgen dat de lamp bij je thuis wordt bezorgd.
Benodigdheden van thuis: een laptop en het gratis te downloaden programma Inkscape.

Zonnecellen (9-12 jaar)
Daag jezelf uit door te experimenteren met zonne-energie. Bouw een zonnecel met losse elektronica onderdelen en stuur daarmee een propeller aan. Lukt het jou beweging uit de zon te halen?
Benodigdheden van thuis: schaar, kleine platkop schroevendraaier (bijv. spanningsmeter)

Hoe werkt het?
De kits kunnen thuis worden ingezet met behulp van een ipad of computer, maar ook binnenschools als plenaire les waarbij de tutorials op het digibord worden getoond en de werkbladen worden geprint. Voor groepsleerkrachten die deze activiteit willen integreren in het curriculum wordt individueel advies of een plenaire training aangeboden. Ouders/verzorgers en leerkrachten kunnen de kits bestellen via Make-It@Home. Nadat deze thuis zijn bezorgd, zitten in het pakketje de benodigde materialen. Bij elke kit is een online tutorial én online hulpdienst beschikbaar.

Make-It@Home kits zijn ontwikkeld door Tetem in samenwerking met de Twentse Maakplaatsen en Roombeek Cultuurpark Educatie. Het @Home programma is onderdeel van de Lichtpuntjes van de Provincie Overijssel.