Maker Festival Twente: Metropolis

Het Maker Festival Twente op zaterdag 25 en zondag 26 mei belooft weer een mooi spektakel te worden. Het festival zet makers en de Twentse maakindustrie in de schijnwerpers met een uitgebreid festivalprogramma voor alle leeftijden. Het Maker Festival is een ontmoetingsplaats voor creatief en technisch experiment en voor iedereen die gelooft dat maken de toekomst heeft.

Er is een uitgebreide Makersbeurs, waar van alles te zien, maken, leren, doen en beleven valt. Innovatie, technologie, creativiteit en maakcultuur staan centraal. Tijdens de Makersbeurs zijn er onder andere workshops biokunst, biodesign en do-it-together biology. In de biohacking academy leer je hoe je thuis medicijnen, geurstoffen, schimmels en andere interessante biotechnologie kunt maken. Je kunt ook een hologram maken, experimenteren met 3D printen, je eigen robot kit bouwen en nog veel meer.

Het Outdoor programma is dit jaar uitgebreider dan ooit. Nieuw is de interculturele Food & Maker Market, waar je zélf gerechten kunt maken en natuurlijk ook kunt proeven van alle lekkernijen. In één van de drie stadsdelen van Outdoor kun je duurzaam bouwen aan het DIY Huis Twente, met daarin allerlei voorzieningen zoals een helofytenfilter, zonnecollector en een composttoilet. In een ander stadsdeel zijn de attracties van Karnieland te vinden. Karnieland probeert met kermisachtige installaties en performances mensen aan te sporen om vooral zichzélf te laten zien. De attracties worden niet met motoren, maar met menskracht in beweging gezet. Zo laat Karnieland de bezoeker ervaren dat samen plezier maken niet zozeer afhankelijk is van de technologische vooruitgang als wel van de sociale vooruitgang.

In Tetem kun je in de tentoonstelling Be Your Own Robot met een Hololens je virtuele outfit vorm geven, met een participatieve app je eigen algoritmes opstellen en met een fictieve app store jezelf upgraden alsof het al 2029 is. In de Tijdelijke Textieldrukkerij in De Museumfabriek ontdek je nieuwe biotechnologische ontwikkelingen in de textielindustrie.

Het thema van het Maker Festival 2019 is Metropolis, gebaseerd op de Duitse sciencefiction film van Fritz Lang uit 1927. Zo heeft de programmering een relatie met onderwerpen als de robotisering van arbeid, digitalisering van de democratie, verstedelijking en duurzaam wonen en eten. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met vele makers, onderwijs- en cultuurpartners en bedrijven. Het MFT vindt plaats in en rondom Tetem en De Museumfabriek in Roombeek Cultuurpark.

Het volledige programma is te vinden op makerfestivaltwente.nl.

Mastodon