Gratis

Kennissessies:
Donderdag 2 mei: Lokale kleur
Vrijdag 3 mei: Leerecosysteem Twente
Zaterdag 4 mei: Spreiding door de regio Twente
Zondag 5 mei: Co-creatie en lokale verbinding
Alle sessies vinden plaats bij Tetem van 14:00 tot 15:30. Aansluitend ben je uiteraard welkom om het festival te bezoeken!

Aanmelden:
Stuur je aanmelding naar Marleen van Houts via marleen@tetem.nl o.v.v.: Jouw naam,  naam van de organisatie, functie, voor welke sessie / welke dag wil je je aanmelden en met hoeveel personen.

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

MFT Professionals

Tijdens het Maker Festival Twente vindt een viertal kennissessies plaats. Deze kennissessies zijn bedoeld voor professionals die verdieping zoeken op het gebied van regionale programmering, de ontwikkeling van leerecosystemen en de rol van festivalprogramma daarin. Tijdens de sessies duiken we via vier thema’s dieper in de achterliggende ideeën achter het Maker Festival Twente en het ecosysteem waarin en -om het festival is gebouwd. Ben jij een cultuurmaker, onderzoeker, onderwijzer, medewerker van een bedrijf, overheid of een maatschappelijke organisatie, of vanuit een andere hoek geïnteresseerd? Meld je dan aan voor één van de onderstaande sessies. Alle sessies vinden plaats bij Tetem van 14:00 tot 15:30. Aansluitend ben je uiteraard welkom om het festival te bezoeken!

Donderdag 2 mei: Lokale kleur
Het Maker Festival Twente vindt plaats in alle 14 Twentse gemeenten. Omdat we door heel Twente werken, vinden we het belangrijk dat er voldoende aandacht is voor de lokale kleur van de plekken waarop we komen. Dat houdt voor ons in dat we ons programma willen openstellen aan lokale partners die activiteiten ontwikkelen die aansluiten op digitale- en maakcultuur. Het kan gaan om lokale kunstenaars, bedrijven, musea, of andere organisaties die belangrijk zijn voor een plaats. De lokale bibliotheek krijgt van Tetem een bescheiden budget om die lokale samenwerking aan te gaan voor het Maker Festival Twente. Vorig jaar hebben we in een aantal gemeenten al geëxperimenteerd met de lokale kleur-aanpak. Zo heeft bijvoorbeeld het Enters Klompen- en Zompenmuseum workshops klompen maken verzorgd in de bibliotheek van Wierden. Ons streven is om komend jaar in elke gemeente de lokale kleur toe te passen. Tijdens de sessie praten we graag verder over de lokale kleur-aanpak.

Vrijdag 3 mei: Leerecosysteem Twente
Tetem werkt het hele jaar door aan het versterken van het leerecosysteem in Twente. Een leerecosysteem is een breed netwerk van diverse partners waarin iemand zijn eigen leerweg kan bepalen, zowel binnenschools als buitenschools en van eerste kennismaking tot professionele uitoefening. Daarbij richten we ons op ontwerp, digitale cultuur en maakcultuur. Wij maken ons hard om dit ecosysteem verder te ontwikkelen samen met diverse partners, zoals partners uit het sociaal domein, bibliotheken, primair-, voortgezet en hoger onderwijs, culturele instellingen, kunstenaars, filmhuizen, bedrijven, speeltuinen en kinderboerderijen. Tijdens de sessie lichten we meer toe over hoe dit leerecosysteem eruit ziet, hoe (en waarom) we samenwerkingen aangaan met partners en het belang van het ecosysteem.

Zaterdag 4 mei: Spreiding door de regio Twente
Wat het Maker Festival Twente uniek maakt, is dat het een decentraal festival is. Dat wil zeggen dat het festival niet op één plek plaatsvindt, maar dat het verspreid is over een hele regio. Het Maker Festival Twente vindt plaats op wel 25 locaties waarbij op elke locatie een meerdaags- of dagfestival is! We vinden het belangrijk om te werken vanuit gelijkwaardigheid. Dus niet één hoofdlocatie waar alles omheen draait, maar een gelijkwaardige verspreiding van de festivals die elk hun eigen dynamiek en omvang hebben. De zeggenschap over de programmering ligt in de gelijkwaardige samenwerking met lokale partijen waarbij iedere partij op specifieke onderdelen autonome keuzen kan maken. We gaan tijdens de sessie dieper in op vragen als: wat komt er allemaal kijken bij de organisatie van zo’n decentraal festival? Waarom vinden we deze aanpak belangrijk? Hoe bewaak je binnen een samenwerking met partners uit andere domeinen de artistiek inhoudelijke kwaliteit?

Zondag 5 mei: Co-creatie en lokale verbinding
In de eerste drie sessies vertellen we dat Tetem geworteld is in heel Twente. Het ontwikkelen van een duurzaam programma in elke gemeente kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarvoor is het essentieel om op te trekken met lokale partners en gezamenlijke programma’s te zien als co-creatie. Iets landt pas écht op een plek als we daar samen tijd en liefde in steken. In deze sessie vertellen wij hoe wij aankijken tegen co-creatie en hoe dit zorgt voor een sterkere lokale worteling.

Mastodon