Nederland Leest over Voeding: Technologie op ons bord in Bibliotheek Almelo

Zet dit event in mijn agenda
19-11-2018 12:11 13-06-2024 09:06 Amsterdam Nederland Leest over Voeding: Technologie op ons bord in Bibliotheek Almelo <p>Een avond over Voeding in het kader van Nederland Leest i.s.m. Bibliotheek Almelo. Je bent wat je eet. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te leven&#8230;.</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Een avond over Voeding in het kader van Nederland Leest i.s.m. Bibliotheek Almelo.

Je bent wat je eet. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te leven. Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco is de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar de veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw geweest: “Hun toegenomen voedingswaarde maakte ons slimmer en zo werd de Renaissance mogelijk gemaakt.” Wat doet al dat eten met ons en wat brengt de voedingstechnologie op ons bord in de toekomst? Komt ons eten straks alleen nog maar uit kassen? Of uit laboratoria?

We grijpen het thema Voeding graag aan om de technologische ontwikkelingen op dit gebied verder uit te diepen. We doen dit onder het genot van een gezamenlijke maaltijd.

We starten de avond met het bereiden van een eigen saus naar keuze, begeleid door Christel Burghoorn van Enjoy the Crisis. Alle ingrediënten van de saus en salades zijn seizoensgebonden en afkomstig uit eigen regio. Tegelijkertijd worden de smaakvolle plantaardige biefstukken van Vivera – ontwikkelaar en producent van vleesvervangende producten – bereid. Tijdens het eten lichten Robin Haakmat en Gerben Vink van Vivera de productontwikkeling van hun vleesvervangers toe en wordt er gediscussieerd over voeding en duurzaamheid en het waarom van vleesvervangers.

Na de maaltijd neemt Peter Verstrate van Mosa Meat ons mee in de hedendaagse ontwikkelingen op voedingsgebied en de discussie hieromtrent. Mosa Meat houdt zich bezig met het vinden van methodes om onze snel groeiende bevolking op een duurzame, gezonde en diervriendelijke manier te voeden. Dit heeft een gedegen onderzoek naar kweekvlees opgeleverd.

De avond wordt afgesloten met een toetje en een toepasselijk gedicht over voeding van Michelle Brouwer in het kader van Nederland Leest.

Programma:
18.00 uur start van de avond met het bereiden van saus naar keuze
18.30 uur aan tafel
19.00 uur lezing en discussie
Afsluiting met speciaal voor deze avond geschreven gedicht

Dit event is een co-productie van Tetem, Maker Festival Twente en de bibliotheken Almelo en Enschede.

Mastodon