Gratis

Openingsbrunch: zondag 25 september om 11:30 uur

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Observatories of the Self

Zet dit event in mijn agenda
25-09-2016 12:09 17-05-2024 08:05 Amsterdam Observatories of the Self <p>Tetem is tijdelijk een ruimte voor soma-meditatieve reflectie in Sara Nuytemans’ tentoonstelling ‘Observatories of the Self’. Haar kinetische kunstwerken zijn werelden op zichzelf, werelden zonder (voor-)oordelen. De hypnotiserende werking van de ronddraaiende kunstwerken&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Tetem is tijdelijk een ruimte voor soma-meditatieve reflectie in Sara Nuytemans’ tentoonstelling ‘Observatories of the Self’. Haar kinetische kunstwerken zijn werelden op zichzelf, werelden zonder (voor-)oordelen. De hypnotiserende werking van de ronddraaiende kunstwerken hebben een vervreemding van alledag tot gevolg waardoor een hernieuwde focus mogelijk kan worden die ruimte biedt tot reflectie. Reflectie – zowel op de eigen (binnen)wereld als het universum – die kan leiden tot een doorgang naar een perceptie op onszelf en de natuur.

In de tentoonstellingsruimte staan vijf waarnemingsposten opgesteld waarin de toeschouwer wordt meegevoerd naar andere bewustzijnsniveaus. In de post Observatory of the Self 3.1 draai je langzaam rond in een universum van caleidoscopische reflecties van jezelf.

In Observatory of the Self 2.1 ben je het middelpunt, als een zon in een zonnestelsel, waar de planeten en de manen om je heen draaien en je reflecteren.

Vooraf opgenomen videobeelden van de bezoeker worden in Observatory of the Self 1.4 in fragmenten, als waren het sterren, de ruimte in geslingerd. Je mond kan op een andere ster geprojecteerd zijn dan je oog of je neus. In Observatory of the Self 8.2 kan je een wereld diep in je eigen ogen ontdekken, terwijl je wordt meegevoerd op een instruerende stem en hypnotiserend natuurgeluid. Het natuurlijke lichtspel van een fictief raam op de grond van de tentoonstellingszaal vormt Observatory of the Self 9.1, hier ontstaat desoriëntatie wanneer de schaduw van bezoekers een eigen leven gaat leiden.

Observatories of the Self in Tetem from Tetem on Vimeo.

Op zondag 25 september om 11:30 uur organiseren we een speciale openingsbrunch met de kunstenaar, gevolgd door een performance en artist talk tijdens de Culturele Zondag UITfestival.

saranuytemans.net

Mastodon