Gratis
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Open Monumentendag

Zet dit event in mijn agenda
10-09-2016 12:09 13-06-2024 11:06 Amsterdam Open Monumentendag <p>Tetem is gevestigd in het monumentale Tetem 1, een voormalige dekenfabriek die is getransformeerd tot een prachtige ruimte voor actuele kunst. De sporen van de oude dekenfabriek zijn nog overal terug te vinden: in&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Tetem is gevestigd in het monumentale Tetem 1, een voormalige dekenfabriek die is getransformeerd tot een prachtige ruimte voor actuele kunst. De sporen van de oude dekenfabriek zijn nog overal terug te vinden: in de vloeren, op het plafond, de kolommen en de oude liftschacht. Tetem nodigt de bezoekers van Open Monumentendag uit om een kijkje te nemen in het gerenoveerde pand en tegelijkertijd kennis te maken met de lopende exposities die dan te zien zijn in het kader van het GOGBOT festival.

In het medialab is een ere-tentoonstelling te zien gewijd aan de vorig haar overleden kunstenaar en professor Remko Scha. In de andere expositieruimte is een deel van de YOUNGBLOODS te zien. Voor wie op zondag 11 september Tetem wil bezoeken: om 12:30 is er een gratis lunchconcert met een live uitvoering van Remko Scha’s The Machines, uitgevoerd door muzikant, dichter en componist Samuel Vriezen.

De voormalige dekenfabriek Tetem 1 maakte onderdeel uit van het gebouwencomplex van de N.V. Twentsche Textiel Maatschappij Tetem. De onderneming, opgericht in 1915, maakte als voornaamste product de karakteristieke moltondeken. In de jaren dertig maakte Tetem de overstap naar de vervaardiging van wollen gordijn-, meubel- en bekledingsstoffen. In 1969, op het dieptepunt van de massale crisis in de Twentse textielindustrie viel ook het doek voor deze fabriek. Het gebouw had daarmee haar textielfunctie verloren en raakte door de vuurwerkramp op 13 mei 2000 en daarna langdurige leegstand, beschadigd en verpauperd. Het Tetem-ensemble bestaat uit 3 gebouwen, het Tetem 1, het Tetem 2, en de portiersloge.

Door de aankoop van het Tetem 2 door ArtEZ en de aankoop en renovatie van de voormalige portiersloge door het Foodatelier waren de eerste stappen in het handhaven van het ensemble van bestaande Tetem-panden genomen. Met de ontwikkeling van het Tetem 1 door TETEM kunstruimte (begane grond) en High Garden (Tetem lofts) is ook het gemeentelijke monument Tetem 1 weer in gebruik genomen. Architect Moniek Otten (IAA architecten) heeft meegewerkt aan de transformatie van TETEM kunstruimte. Ze heeft in haar ontwerp de historische dekenfabriek weten om te vormen tot functioneel object dat tegemoet komt aan de behoeften van een hedendaagse kunstinstelling, met behoud van de authentieke industriële eigenschappen.

Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van ‘Iconen en symbolen’. Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl.

Mastodon