MFT, Maakplaatsen, generators & broedplaatsen
Geweest
Was van 9 mei 2019 t/m 25 augustus 2019
Kunstenaars Douwe Dijkstra en Jules van Hulst hebben hun zoektocht naar een culturele identiteit en het verlangen naar saamhorigheid vertaald in twee experimentele video installaties: Kijkersfile en No More Masterpieces. Door fysiek tussen de video installaties te bewegen ga je als kijker op zoek naar de vermeende kern.
Originals
Voor de tentoonstelling Originals zijn de kunstenaars Douwe Dijkstra en Jules van Hulst op zoek gegaan naar de kern van een culturele identiteit en het verlangen naar saamhorigheid en rituelen die wij in onze westerse maatschappij missen. Deze zoektocht hebben ze vertaald in twee experimentele video installaties: Kijkersfile en No More Masterpieces. Door fysiek tussen de video installaties te bewegen ga je als kijker op zoek naar de vermeende kern.
In Kijkersfile onderzochten de twee kunstenaars het gemis naar saamhorigheid en een kernachtige culturele identiteit. Ze hebben de Indiaan als symbool gekozen vanuit de gedachte dat veel westerse kinderen met plastic Indianen poppen spelen, maar in werkelijkheid geen idee hebben waar de Indiaanse cultuur over gaat en wat de achterliggende rituelen zijn. Vanuit deze symboliek is Kijkersfile vertaald in een ruimtelijke opstelling die heimwee oproept naar een plek waar je nooit eerder was. Via een mix van archiefbeelden, observaties in de openbare ruimte en in de studio geënsceneerde scènes wordt de relatie met het buitenleven belicht. Van een inheems bevolkt regenwoud waar de westerse beschaving nog niet heeft weten door te dringen tot tropische planten bij het tuincentrum. Het verlangen om terug te gaan naar een geromantiseerde natuur waar niemand ooit was. Plekken waar we aan denken terwijl we in de file naar het gele koolzaad kijken in de berm van de snelweg. In een grote tweeledige video installatie zijn de handelingen achter de schermen gespiegeld aan het eindresultaat. De constructie van film- en performance-scènes wordt ontleed om tot een andere kern te komen. De ruimtelijke indeling van de installatie stelt de kijker niet in staat beide versies tegelijk te aanschouwen. Pas als je beweegt en tussen de twee schermen schakelt, wordt het hele onderzoek zichtbaar. Kijkersfile is een project dat begon als live performance en is voor Tetem doorontwikkeld tot een video installatie.
No More Masterpieces is een tweezijdige video installatie waarin de voor- en achterkant van een beeldende zoektocht elkaar ontmoeten. Het werk vertrekt vanuit het gedachtengoed van de Franse toneelschrijver en kunstenaar Antonin Artaud. Zijn verlangen naar fysieke overgave en zijn afkeer tegen het conserveren, reproduceren en verafgoden van kunstklassiekers zijn belangrijke thema’s. Artaud’s opvatting dat kunst zich altijd weer opnieuw in het hier en nu moet manifesteren sluit aan bij de zoektocht van Douwe en Jules naar de kern van een culturele identiteit. De installatie in Tetem toont enerzijds een nieuwe montage van de oorspronkelijke zwart-witfilm en anderzijds het maakproces. Een keerzijde waar ook de bronnen en verwijzingen die Douwe en Jules gebruikten bij het ontwikkelen van het werk in voorkomen. Van La Passion de Jeanne d’Arc van Carl Theodor Dreyer waar Artaud in acteert en surrealistische cinema, tot alledaagse scènes of voorwerpen waarin de symboliek van conserveren en reproduceren te vinden zijn.
Douwe Dijkstra en Jules van Hulst maken ruimtelijke video installaties en performances. Ze werkten lange tijd samen onder de naam Collectief 33 1/3. De tentoonstelling Originals sluit aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology.
Exploring-Lab: De Animatiemachine
Maak in aansluiting op deze tentoonstelling een mini-film van jezelf in de Animatiemachine. Een soort stop-motion, maar toch nét even anders. Gevorderden kunnen het eigen filmmateriaal via een programma bewerken en extra beeldelementen toevoegen. Het resultaat wordt toegestuurd zodat je het kan afspelen op je mobiel of pc. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13.30-16.30 geopend.
Zie ook
Exploring-Lab: De Animatiemachine
Maak een mini-film van jezelf in de animatiemachine. Een soort stop-motion, maar toch nét even anders. Gevorderden kunnen het eigen filmmateriaal via een programma bewerken en extra…
Lost Energy
TentoonstellingenHoe laat je een breed publiek anders nadenken over energie? Kunstenaars Reinier Kranendonk, Elise Leusink en het duo KunstConstructie ontwikkelden drie verschillende visies op energietransitie en nemen het publiek hierin mee met interactieve installaties.
Free energy zomer in Tetem
Meld je aan voor de Nieuwsbrief
Bezoekadres
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
053 - 23 08 791
tetem@tetem.nl