Rondleiding The Swarm door Anne de Boer

Op donderdag 9 januari geeft kunstenaar Anne de Boer een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling The Swarm. Hij heeft voor deze tentoonstelling onderzoek gedaan naar het zwermgedrag van dieren in relatie tot Artificiële Intelligentie (AI). Termen zoals Swarm Intelligence, Collective Intelligence, Collective Consciousness en Hive Mind komen voorbij als oplossing op het gebied van AI en zelfs als een utopisch model voor toekomstige samenlevingen. Hoewel de ontwikkelingen optimistisch klinken neemt deze tentoonstelling ook de tragiek van het hedendaagse insectenbestaan mee, een diergroep die met uitsterven wordt bedreigd.

In The Swarm geeft Anne de Boer een ‘zwerm’ computers emotie en een stem terwijl ze als groep een tragedie opvoeren. Laat je meevoeren in een ontdekkingstocht van natuurlijke naar kunstmatige intelligentie en van zwerm naar individu. Hoofdrolspeler is een mestkever die wordt geconfronteerd met een existentiële crisis.

In aansluiting op The Swarm kun je na de rondleiding zelf een Artificiële Intelligentie (AI) een emotie geven in het Exploring-Lab: My house robot and I. Hoe werken stemcommando’s? Kan je de huisrobot een persoonlijkheid geven?

Programma op donderdag 9 januari 2020:
16:00 - 16:30 Rondleiding door Anne de Boer
16:30 - 17:00 Exploring-Lab: My house robot and I

Mastodon