Gratis toegang
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Should I Stay Or Should I Go

In de hit single Should I Stay Or Should I Go van de Britse band The Clash uit 1981 zingt Mick Jones: “If I go there will be trouble, if I stay it will be double”. Gaat het nummer echt over een ongelukkig liefdesverhaal of verwijst de vraag van de punkrocker naar iets anders?

De interactieve tentoonstelling Should I Stay Or Should I Go begint als een antropologisch onderzoek en eindigt in drie speelse en sociale installaties die ons middels zang en eten dichter tot elkaar brengen en onze angsten helpen overwinnen. Het vertrekpunt van de tentoonstelling zijn vragen rond identiteit en migratie, bekeken vanuit het perspectief van de kunstenaars van de internationale community iii in Den Haag. Middels interviews geven de kunstenaars antwoorden op vragen als: Waarom ben je weggegaan uit je eigen land? Zou je terug willen en waarom? Wat maakt dat je in Nederland wil blijven? De antwoorden zijn gebruikt in een video-installatie waarin specifieke levensangsten en verlangens als input hebben gediend voor het maken van drie nieuwe installaties.

Davide Tidoni en Matteo Marangoni gaan in Strangers in Karaoke de uitdaging aan om vertrouwd te raken met een vreemde cultuur terwijl ze geconfronteerd worden met stereotypen. In deze karaoke installatie zing je fonetisch mee met bekende liedjes uit Nederland en andere landen. Door de meest beschamende liedjes uit hun moederland op video te zingen en door het publiek mee te laten zingen, geven de kunstenaars een beeld van ongemakkelijke stereotypen en de moeilijkheden van het vertrouwd raken met een andere taal.

In Tune of the Hamlets brengt Daniël Siegersma zijn gehechtheid aan Twente (waar hij opgroeide), samen met andere dialecten die tot het Nedersaksisch behoren. Voor deze interactieve installatie heeft Daniel een koor gevormd van zangers uit vijf regio’s in Nederland waar een dialect van het Nedersaksisch wordt gesproken: Drents, Gronings, Stellingwerfs, Twents en Urks. De zangers zingen hetzelfde lied, maar elk in hun eigen dialect. Het publiek kan de dialecten beïnvloeden.

In Nederlands Gastronomisch Inburgeringsexamen reageert Wen Chin Fu op haar ervaring met het behalen van haar ‘inburgeringsdiploma’. Ze was verrast om te ontdekken dat er in het examen over de Nederlandse samenleving geen vragen waren over de voedselcultuur. Ze vond ook vragen die de meeste autochtone Nederlanders niet zouden kunnen beantwoorden. Wen Chin heeft voor deze  tentoonstelling een nieuwe immigratietest ontworpen die het publiek bevraagt over hun kennis over de eetcultuur in Nederland.

De tentoonstelling Should I Stay Or Should I Go sluit aan bij Tetem’s programmalijn Walk-in Worlds.

Exploring-Lab: The game is on
Ontwerp in aansluiting op de tentoonstelling Should I Stay Or Should I Go een game in de virtuele wereld met behulp van het programma CoSpaces. Creëer, loop rond en ontdek hoe je op een speelse manier middels een game mensen en werelden met elkaar kunt verbinden. Tetem’s Exploring-Lab is dagelijks geopend van 13.30-16.30.