Gratis

Opening: donderdag 30 november 2017 om 17:00 uur door Martha Riemsma, hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Silent Majority

Zet dit event in mijn agenda
30-11-2017 12:11 14-06-2024 02:06 Amsterdam Silent Majority <p>Onze samenleving raakt steeds verder gepolariseerd, met aan beide kanten van het spectrum een kleine minderheid die actief betrokken is bij discussies. Daartussenin zit een grote groep mensen die, veelal minder ideologisch gemotiveerd&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Onze samenleving raakt steeds verder gepolariseerd, met aan beide kanten van het spectrum een kleine minderheid die actief betrokken is bij discussies. Daartussenin zit een grote groep mensen die, veelal minder ideologisch gemotiveerd en veel praktischer redenerend, in hun eigen leven op ontwikkelingen reageren. Deze middengroep hoor je echter nauwelijks.

In samenwerking met Trendbureau Overijssel onderzoekt Tetem hoe we ons verhouden tot een samenleving die steeds gepolariseerder raakt. Hoe gaan we om met verschillen tussen mensen? Welke rol kunnen kunst en kunstenaars spelen in het mobiliseren en visualiseren van de stille meerderheid? Vanaf januari hebben zes kunstenaars onderzoek gedaan naar deze ‘silent majority’. Ze hebben diverse congressen in Overijssel bijgewoond en allen een projectvoorstel ingediend. Vier kunstenaars zijn geselecteerd om nieuw werk te ontwikkelen voor de Silent Majority tentoonstelling: Anne-Marie MeertensDomenique Himmelsbach de VriesGunter Gruben en Viktoria Gudnadottir. In aanloop op de tentoonstelling gaf Hans-Peter Benschop, directeur van Trendbureau Overijssel, op zaterdag 9 september een lezing over de toekomstverkenning ‘Grotere Tegenstellingen?’ tijdens D’RAN 17 in Tetem.

De tentoonstelling reist hierna door naar Deventer en wordt uitgebreid en doorontwikkeld door Kunstenlab. In de tentoonstelling in Kunstenlab – te zien van 17 maart t/m 29 april 2018 – reageren onder meer Pim Trooster, Terrence Baier en Björn Zielman met hun werk op het thema ‘silent majority’ en/of de kunstwerken van Gunter Gruben, Viktoria Gudnadottir, Domenique Himmelsbach de Vries en Anne-Marie Meertens.

In de foyer van Tetem is tegelijkertijd de serie Without You There’s No Me van Esmay Groot Koerkamp te zien. Esmay is een van de deelnemers aan het Talent & Development Program van Tetem. In deze serie onderzoekt Esmay de invloed van de afkomst en opvoeding binnen gezinnen waarin verschillende culturen versmelten.

Op dinsdagavond 12 december staan we stil bij Het Monument voor Prima Mensen van Domenique Himmelsbach de Vries en onderzoeken we de gemeenschappelijke deler tussen mensen en perspectieven. Vertegenwoordigers van verschillende groeperingen dragen een ‘prima mens’ voor en lichten de nominatie toe. Wat is een prima mens? Betekent een prima mens hetzelfde in verschillende culturen? En hoe slaan we bruggen tussen een pluriforme stille meerderheid, ongeacht afkomst en verschillen?

Publieksinformatie Silent Majority

Mastodon