Gratis
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Slide to Unlock

Zet dit event in mijn agenda
03-10-2019 12:10 23-05-2024 02:05 Amsterdam Slide to Unlock In Slide to Unlock neemt Sjoerd Knibbeler het publiek mee naar de oorsprong van de fotografie zelf – het afbeelden van licht – en geeft hij een nieuwe invulling aan één van de oudste fotografische procedés: het fotogram. Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Wij worden steeds meer gebruikers van technologie, zonder dat we echt begrijpen hoe die technologie nu precies werkt. Daarmee lijkt de relatie tussen ervaring en kennis ingrijpend te veranderen. Voor de tentoonstelling Slide to Unlock in Tetem heeft kunstenaar en fotograaf Sjoerd Knibbeler artistiek onderzoek gedaan. Centraal staat: de invloed van tablet computers en smartphones op de ontwikkeling van de beeldtaal. Met een paar vingerbewegingen kun je alles op je touchscreen tevoorschijn toveren. Maar wie weet nu eigenlijk hoe zo’n slimme tablet of phone precies werkt? Welke ideeën, wetenschap en uitvindingen liggen eraan ten grondslag? Wie zijn de mensen die aan de ontwikkeling hebben bijgedragen waarmee het maken, delen en bekijken van foto’s zo bedrieglijk eenvoudig is geworden? En welke invloed heeft deze ontwikkeling op ons als individu en op de samenleving als geheel?

Met de uitvinding van elke nieuwe fotografische techniek - zoals ruimtetelescopen, realistische 3D-rendering software of satelliet cartografie - worden de grenzen van de zichtbare wereld verder opgerekt. De explosieve ontwikkeling van de camera en de complexe beeldtechnologie stelt ons in staat om steeds meer te zien, te verbeelden én af te beelden. In Slide to Unlock neemt Sjoerd Knibbeler het publiek mee naar de oorsprong van de fotografie zelf - het afbeelden van licht - en geeft hij een nieuwe invulling aan één van de oudste fotografische procedés: het fotogram. Werkend in de donkere kamer gebruikt hij het licht dat tablets en smartphones uitstralen om afdrukken te maken op lichtgevoelig fotopapier. Zo ontstaan directe en unieke afdrukken als een permante weerslag van wat er zich zo vluchtig op de beeldschermen heeft afgespeeld. Het zijn kleurrijke en soms abstracte werken, waarin je de inwerking van het artificiële licht op het papier kunt ontdekken. De tentoonstelling vormt een weerslag van dit artistieke onderzoek en laat aanzetten, schetsen en uitgewerkte fotogrammen naast elkaar zien. Naast het fotografische werk speelt licht in de vorm van projecties ook een rol in de tentoonstelling.

De tentoonstelling Slide to Unlock sluit aan op Tetem’s programmalijn Driving Technology en maakt deel uit van de Fotomanifestatie Enschede 2019 (Inner Circles). Tetem is met deze tentoonstelling tevens partner van Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2019 (TAXED TO THE MAX) in Groningen.

Exploring-Lab: Fotogrammen maken
Maak een analoge foto met behulp van jouw telefoon of tablet in aansluiting op de tentoonstelling Slide to Unlock! Hierin laat Sjoerd Knibbeler zien wat de invloed van tablet computers en smartphones is op de ontwikkeling van de beeldtaal. In het Exploring-Lab leer je wat er komt kijken bij het analoog afdrukken van foto’s en hoe je deze techniek kunt inzetten om je eigen beeldtaal te ontwikkelen. Laat je mobiel of tablet functioneren als lichtbron en druk jouw digitale afbeelding op lichtgevoelig papier af. Kom langs en laat je verrassen door het unieke resultaat! Tetem’s Exploring-Lab is dagelijks geopend van 13.30-16.30.

Educatieprogramma
Het onderwijsprogramma voor Slide to Unlock bestaat uit een rondleiding en workshops voor het voortgezet onderwijs (onderbouw) en gaat over verschillende fotografische methodes die gebruikt zijn in de tentoonstelling Slide to Unlock. De leerlingen maken foto’s van elkaar en bewerken deze in Photoshop tot een digitale collage. De workshops zijn ontwikkeld door Roombeek Cultuurpark Educatie (RCE) en zijn te boeken via educatie@tetem.nl.

 

Mastodon