Gratis

Openingsbrunch: zondag 25 september om 11:30 uur

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Special Treats Street Special

Zet dit event in mijn agenda
15-09-2016 12:09 23-05-2024 06:05 Amsterdam Special Treats Street Special <p>J&amp;B maakt tekeningen, soundscapes, stickers en installaties met de taal van de straat. Het duo combineert protestborden en commerciële beeldtaal om stillevens te creëren in de vanitas traditie. Met hedendaagse symbolen legt J&amp;B&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

J&B maakt tekeningen, soundscapes, stickers en installaties met de taal van de straat. Het duo combineert protestborden en commerciële beeldtaal om stillevens te creëren in de vanitas traditie. Met hedendaagse symbolen legt J&B het verval, de vergankelijkheid en de achteruitgang van een op vooruitgang gebaseerde maatschappij bloot.

Is er schoonheid in verval, zelfs in moreel verval? De vanitas kunstenaars uit de gouden eeuw toonden ons stillevens met citroenen, vliegen en schedels. Ze hadden zo hun bedenkingen bij de hoogmoed en de onvermijdelijke teloorgang van de decadente samenleving. J&B kaapt deze traditie en laat de westerse maatschappij commentaar leveren op zichzelf. Is Europa over haar top? Alleen al de gedachte aan neergang leidt tot maatschappelijke spanningen. Hebben wij recht op welvaart? J&B bekijkt deze aanmatiging met enige spot en schopt tegen het zere been. Met eigenzinnige en onconventionele materialen, zoals vuilniszakken, vliegen, muntjes, blikjes en pizzadozen, creëren ze hedendaagse vanitas stillevens. Het werk van J&B brengt tegenstrijdige gedachten teweeg, en reikt daarmee verder dan een opvatting. Een aantal kunstwerken worden door de kunstenaars toegelicht waarmee ze de verbinding zichtbaar maken tussen de werken, sociaal maatschappelijke kwesties en kunsthistorische tradities. De zorgvuldige composities refereren ook aan De Stijl, color field painting, minimal art en arte povera. Door ze uit te voeren in materialen van weinig waarde, zoals vuilniszakken, worden die tradities in een nieuw daglicht gezet.

J&B heeft in relatie tot Roombeek en Tetem speciaal twee werken gemaakt. ‘Les Fleurs Du Mal’, naar de titel van Baudelaire, toont vrolijke vuurpijlen die uit een halfgevulde J&B whiskey fles rijzen, een bedenkelijke combinatie. Op de vloer van de hele ruimte ligt een tekening van betonnen balken. De balken bakenen de kern van de vuurwerk explosie af. Hiermee belichamen ze zowel de huizen die vielen, als de nieuwe wijk die weer opgebouwd is.

Curator Annina Zimmermann schreef over J&B in TENT, Rotterdam:
“In plaats van goedkope alcohol serveert J&B verontrustende politieke punten. Stickers, protestkreten en doorgezakte vuilniszakken, die schilderkunstig zijn weergegeven door bepaalde plooien en kleurnuances, veroorzaken sociale onrust in de kunstinstelling. Waar rennen die vluchtelingen eigenlijk voor weg? Is alleen de consumerende immigrant een goede immigrant? Een van de belangrijkste taken van een kunstenaar is het altijd vinden van de dode vlieg in de soep.”

Klik hier voor een verslag over de expositie in Tetem op trendbeheer

Het werk van het Rotterdamse collectief J&B is onlangs te zien geweest bij EI Contemporary Art Space in Barcelona, ZERP galerie en TENT Rotterdam, nu in Tetem en later dit jaar tijdens This Art Fair Amsterdam.

Op zondag 25 september om 11:30 uur organiseert Tetem een speciale openingsbrunch met de kunstenaars, gevolgd door een performance en artist talk van Sara Nuytemans tijdens de opening van het Cultureel Seizoen.

Curator / samenstelling: J&B i.s.m. ZERP Galerie

nothingleft.eu

Mastodon