MFT, Maakplaatsen, generators & broedplaatsen
Geweest
Was van 17 september 2017 t/m 12 november 2017
Matthijs Munnik staat bekend om zijn lichtinstallaties, die de waarneming van de toeschouwer ingrijpend aansturen. Door middel van stroboscopisch licht worden hallucinatoire beelden opgeroepen, die samen voor een totaalervaring zorgen. Via een beeldscherm en…
Spectra
Matthijs Munnik staat bekend om zijn lichtinstallaties, die de waarneming van de toeschouwer ingrijpend aansturen. Door middel van stroboscopisch licht worden hallucinatoire beelden opgeroepen, die samen voor een totaalervaring zorgen.
Via een beeldscherm en algoritmes stuurt Munniks nieuwe installatie Spectra de neurologische systemen van de toeschouwers aan. Dit werk onderzoekt binnen Tetem’s programmalijn Driving Technology hoe neurologische systemen, perceptie en ervaring aangestuurd en beïnvloed worden door technologie.
Spectra is verwant aan Munniks bekende Citadels-installaties, vanwege het gebruik van het stroboscopische licht. Het belangrijke verschil is dat Spectra niet gericht is op hoe het licht in een bepaalde ruimte werkt, maar dat de focus op het scherm ligt. Daardoor zijn complexere patronen mogelijk waarvoor gebruik gemaakt wordt van verschillende soorten stroboscopisch licht. Het resultaat omschrijft Munnik zelf als een soort abstracte cinema.
Alles wat je ziet is het resultaat van een samenwerking tussen je ogen, je hersenen en het licht. Matthijs Munniks installatie Spectra grijpt in in dat proces. Een groot, oplichtend scherm werkt als een door algoritmes aangestuurde stroboscoop. De lichtpatronen daarvan leiden tot het waarnemen van hallucinatoire beelden. Die bestaan niet fysiek, maar ontstaan in het hoofd van de toeschouwer: het resultaat van een visuele ontmoeting. De mogelijkheid tot zien van deze beelden ligt in ieders biologie besloten, omdat de ogen en hersenen nu eenmaal zo samenwerken. Spectra creëert de mogelijkheid om die hallucinatoire patronen daadwerkelijk te zien. Door in het kijkproces te interfereren, roept Spectra vragen op over onze perceptie: wat gebeurt er met en in ons als we kijken?
Deze tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met Kees de Groot, artistiek leider van GOGBOT en was onderdeel van het GOGBOT festival van 7 t/m 10 september. Het thema van het festival dit jaar was Intergalactic.
Spectra was tevens onderdeel van het Weekend van de Wetenschap op 7 & 8 oktober.
Meld je aan voor de Nieuwsbrief
Bezoekadres
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
053 - 23 08 791
tetem@tetem.nl