Gratis

19:30 uur (19:00 uur inloop)

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Technofencing: meegaan of weerstand bieden aan de machine

Zet dit event in mijn agenda
06-02-2019 12:02 14-06-2024 02:06 Amsterdam Technofencing: meegaan of weerstand bieden aan de machine <p>Compass van installatiekunstenaar Lawrence Malstaf is een ‘oriëntatiemachine’ die je om je middel draagt en die via elektromagnetische velden een impuls van afstoting of aantrekkingskracht geeft. Als drager word je voor de keuze&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Compass van installatiekunstenaar Lawrence Malstaf is een ‘oriëntatiemachine’ die je om je middel draagt en die via elektromagnetische velden een impuls van afstoting of aantrekkingskracht geeft. Als drager word je voor de keuze gesteld om daarin mee te gaan of weerstand te bieden aan de machine. Compass – die voor het eerst als een installatie voor twee personen te ervaren is in Tetem – werpt een interessante vraag op over de ethische en filosofische implicaties van mechanismen, technieken en technologieën die de mens (aan)sturen.

Met het event Technofencing verkent Tetem samen met Peter-Paul Verbeek (Professor of Philosofy of Technology aan de Universiteit Twente) en DesignLab de manieren waarop het menselijk lichaam wordt geconditioneerd door technologie. In zijn lezing onderzoekt Peter-Paul Verbeek hoe ons denken en handelen gestuurd wordt door de techniek om ons heen. Techniek grijpt aan op ons lichaam, op onze omgeving, op onze waarneming. Filosoof Marshall McLuhan stelde al: eerst maakt de mens techniek, maar daarna maakt techniek de mens. Zijn er ethische grenzen aan deze beïnvloeding? Of moeten we die invloed als een gegeven beschouwen en er verantwoord mee om leren gaan? Na de lezing van Peter-Paul Verbeek is er een workshop, waarin deelnemers zelf aan de slag gaan met het ontwerpen van gedrag beïnvloedende technologie, om zo de grenzen tussen mens en techniek verder te verkennen.

Tijdens dit event zijn de tentoonstellingen Double Compass en Walk-in Worlds geopend en kun je in het Exploring-Lab robots programmeren of hologrammen maken.

Mastodon