Gratis

Met Roos Groothuizen en Waag Code team
Moderator: Ruben Baart (hoofdredacteur Next Nature Network)
Live via: stream.waag.org
Voertaal: Nederlands

The Digitarian Society #2

Zet dit event in mijn agenda
08-07-2021 07:07 14-06-2024 01:06 Amsterdam The Digitarian Society #2 In de driedelige serie The Digitarian Society onderzoeken we samen met mediakunstenaar Roos Groothuizen en gasten van het Institute of Network Cultures, Waag en PublicSpaces wat er nodig is om verder te komen in onze zoektocht naar een veiliger internet. , ,

De bewustwording over internet dilemma’s in relatie tot online verslaving, privacy en verantwoordelijkheid groeit; niet alleen onder organisaties, in de media en bij de overheid, maar ook onder het ‘grote publiek’. We hebben allemaal wel eens gedacht om alternatieve apps, videoplatforms en social media te verkennen, maar we doen het niet massaal. Wat houdt ons tegen? In de driedelige serie The Digitarian Society onderzoekt Tetem samen met mediakunstenaar Roos Groothuizen en gasten van het Institute of Network Cultures, Waag en PublicSpaces wat er nodig is om verder te komen in onze zoektocht naar een veiliger internet. We gaan op zoek naar concrete acties.

Tweede aflevering met Waag
Tijdens de tweede aflevering van The Digitarian Society op donderdag 8 juli gaan Roos Groothuizen en moderator Ruben Baart in gesprek met Waag Code team: Socrates Schouten (Head of Programme Code), Robert Goené (Lead Future Internet Lab) en Marit Hoefsloot (Concept and Project Developer) over hoe zij als organisatie en als individu omgaan met internetdiensten en social media. Hoe ondernemen ze actie tegen de macht van de techreuzen? Waarom is het noodzakelijk om actie te ondernemen? Wat kun je zelf doen? En hoe kun je met deze acties andere mensen inspireren om een volgende stap te zetten?

Waag is een voorvechter van een veiliger en democratischer internet en transparantie in de omgang met onze data. In dit gesprek verkennen we welke alternatieve systemen Waag heeft ontwikkeld, wat daarvoor nodig was en wat daarbij de rol is geweest van het ontwerp van technologieën. Ook vertellen de medewerkers van Waag welke waarden zij persoonlijk belangrijk vinden en hoe zij met de noodzaak tot verandering omgaan.

Publiek kan ‘Doen, durven of je data?’ insturen
Ook tijdens The Digitarian Society #2 gaan we ‘Doen, durven of je data?’ (Engels Truth or Dare) spelen! Het publiek kan van tevoren een opdracht of vraag insturen. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt die live wordt voorgelegd aan de sprekers. Tijdens het eerste event kregen de sprekers bijvoorbeeld de opdracht om hun Facebook account te verwijderen, hun mobiel op ‘greyscale’ te zetten of te laten zien welke apps zij op hun mobiele telefoon gebruiken. Weet jij een leuke ‘Doen/Durven’ (een opdracht uitvoeren) of ‘Data’ (de waarheid over je digitale leven vertellen)? Stuur de opdracht dan in max. 25 woorden uiterlijk 5 juli naar expo@tetem.nl.

Over de driedelige serie
De serie The Digitarian Society gaat verder in op de dilemma’s van de escape room tentoonstelling ‘I want to delete it all, but not now’ die Roos Groothuizen voor Tetem heeft ontwikkeld. Daarin komt de vraag naar voren wat ons tegenhoudt om te stoppen met diensten van bijvoorbeeld Facebook en Google. Hoe worden we een digitariër, iemand die geen producten of diensten gebruikt van bedrijven die hun geld verdienen met het verkopen van persoonlijke data? Of is het mogelijk die moeilijke stap te verzachten door een flexidigitariër te worden, waar je zoveel mogelijk bewuste keuzes probeert te maken, maar nog geen afscheid wilt of kunt nemen van bijvoorbeeld Whatsapp? Het idee is dat we met kleine stappen onszelf en andere mensen en organisaties aansporen om bewuster te worden ten aanzien van de apps die we gebruiken en samen de stap naar een veiliger internet zetten.

Benieuwd naar de eerste aflevering? Klik hier om The Digitarian Society #1 in samenwerking met het Institute of Network Cultures te kijken.

 

Mastodon