Gratis

Met Roos Groothuizen, PublicSpaces en Tetem
Moderator: Ruben Baart (hoofdredacteur Next Nature Network)

Link live event:
https://ohyay.co/s/thedigitariansociety3

Je kunt inloggen met Google of je e-mailadres en zelfgekozen wachtwoord.

Het publiek is aanwezig zonder camera en microfoon en kan de chat gebruiken.
Het event wordt opgenomen.
Voertaal: Nederlands

The Digitarian Society #3

Zet dit event in mijn agenda
02-09-2021 07:09 14-06-2024 01:06 Amsterdam The Digitarian Society #3 In de driedelige serie The Digitarian Society onderzoeken we samen met mediakunstenaar Roos Groothuizen en gasten van het Institute of Network Cultures, Waag en PublicSpaces wat er nodig is om verder te komen in onze zoektocht naar een veiliger internet. , ,

De bewustwording over internet dilemma’s in relatie tot online verslaving, privacy en verantwoordelijkheid groeit; niet alleen onder organisaties, in de media en bij de overheid, maar ook onder het ‘grote publiek’. We hebben allemaal wel eens gedacht om alternatieve apps, videoplatforms en social media te verkennen, maar we doen het niet massaal. Wat houdt ons tegen? In de driedelige serie The Digitarian Society onderzoekt Tetem samen met mediakunstenaar Roos Groothuizen en gasten van het Institute of Network Cultures, Waag en PublicSpaces wat er nodig is om verder te komen in onze zoektocht naar een veiliger internet. We gaan op zoek naar concrete acties.

De laatste aflevering met PublicSpaces
Op donderdag 2 september is de laatste aflevering van The Digitarian Society in samenwerking met PublicSpaces. PublicSpaces is een coalitie van meer dan 40 publieke organisaties die een alternatief ecosysteem willen ontwikkelen voor software waar publieke organisaties mee werken. Tetem heeft zich ook aangesloten bij deze coalitie.

Roos Groothuizen en Ruben Baart gaan in gesprek met Geert-Jan Bogaerts (Voorzitter PublicSpaces en Hoofd VPRO Innovatie & Digitale Media) en Leonieke Verhoog (Programmamanager PublicSpaces) over het doel van PublicSpaces als coalitie. Hoe komen publieke organisaties concreet tot actie? Wat is de digitale spoelkeuken? Is het maken van een collectief geluid de manier om een stap te zetten naar een veiliger internet? En als je al de switch naar veiligere platforms hebt gemaakt, hoe neem je dan je publiek mee?

Daarna blikken Roos en Ella Buzo (Programma ontwikkelaar digitale cultuur Tetem), Wilja Jurg (Directeur Tetem) en Jan Merlin Marski (Labmedewerker Tetem) terug op het onderzoek van de afgelopen paar maanden. Welke kennis hebben we opgedaan om concreet tot actie te komen? Wat heeft dit betekent voor Tetem als organisatie? En hoe nu verder?

Tijdens de gesprekken krijgen de sprekers uitdagende en grappige ‘Doen, durven of je data?’ (Truth or Dare) kaarten voorgelegd waarmee ze een opdracht uitvoeren of de waarheid vertellen over hun digitale leven. The Digitarian Society serie wordt afgesloten met een lancering van het onderzoek van Roos Groothuizen die zij in het kader van haar tentoonstelling in Tetem heeft gedaan, waarmee iedereen concreet aan de slag kan.

Benieuwd naar de eerste twee afleveringen?
Klik hier om The Digitarian Society #1 in samenwerking met het Institute of Network Cultures te kijken.
Klik hier om The Digitarian Society #2 in samenwerking met Waag te kijken.

Oer de driedelige serie
De serie The Digitarian Society gaat verder in op de dilemma’s van de escape room tentoonstelling ‘I want to delete it all, but not now’ die Roos Groothuizen voor Tetem heeft ontwikkeld. Daarin komt de vraag naar voren wat ons tegenhoudt om te stoppen met diensten van bijvoorbeeld Facebook en Google. Hoe worden we een digitariër, iemand die geen producten of diensten gebruikt van bedrijven die hun geld verdienen met het verkopen van persoonlijke data? Of is het mogelijk die moeilijke stap te verzachten door een flexidigitariër te worden, waar je zoveel mogelijk bewuste keuzes probeert te maken, maar nog geen afscheid wilt of kunt nemen van bijvoorbeeld Whatsapp? Het idee is dat we met kleine stappen onszelf en andere mensen en organisaties aansporen om bewuster te worden ten aanzien van de apps die we gebruiken en samen de stap naar een veiliger internet zetten.

 

Mastodon