Gratis

Opening: donderdag 28 juni om 17:00 uur door geluidskunstenaar Horst Rickels, die Gabey heeft begeleid tijdens haar Master ArtScience aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens de opening geeft Patrick Jonkman een live soundscape met modulaire synthesizers als voorproefje van een serie Sonic DIY events in Tetem.

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

The Monads

Zet dit event in mijn agenda
28-06-2018 12:06 23-05-2024 07:05 Amsterdam The Monads <p>Gabey Tjon a Tham transformeert ruimtes tot een zintuiglijke omgeving door middel van bewegende machines, licht en geluid. Hierbij ontstaan choreografieën die zowel een mechanisch als een natuurlijk karakter hebben. Machines en technologie ziet&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Gabey Tjon a Tham transformeert ruimtes tot een zintuiglijke omgeving door middel van bewegende machines, licht en geluid. Hierbij ontstaan choreografieën die zowel een mechanisch als een natuurlijk karakter hebben. Machines en technologie ziet zij als verlengstukken van de menselijke zintuigen, waarmee ze fenomenen zichtbaar en hoorbaar maakt die we normaal niet kunnen waarnemen. Technologie als een noodzaak om te overleven en als een verdergaande revolutie, speelt een grote rol in Gabey’s werk en sluit daarom naadloos aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology.

The Monads is een geluidsinstallatie van op maat gemaakte ronddraaiende luidsprekers, waarbij de wind die door de bladeren van de bomen waait het vertrekpunt is geweest. De luidsprekers creëren een mix van direct en reflecterend geluid, waardoor de geluiden van zowel dichtbij als van ver lijken te komen. In plaats van elke individuele luidspreker eenheid afzonderlijk te besturen, heeft Gabey een systeem gecreëerd waarin de luidsprekers zich als entiteiten vrij kunnen bewegen. De timing, snelheid, het volume van geluid, de motoren en de relatie tussen dit alles vormde het raamwerk voor de regels die zijn opgesteld voor dit zichzelf aansturende systeem. De titel van de tentoonstelling – The Monads – is ontleend aan de omschrijving binnen de filosofie van Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 – 1716), waarin een ‘monad’ een elementair deeltje is zoals een atoom of persoon.

In de tentoonstelling wordt uitgebreid documentatiemateriaal getoond waarmee Gabey Tjon a Tham het onderzoek achter The Monads in beeld brengt, inclusief het onderzoek dat de kunstenaar heeft gedaan tijdens haar residency periode in STEIM in 2016.

The Monads was onderdeel van het GOGBOT festival van 6 t/m 9 september met als thema Future Flash 200, From Frankenstein to Hyperbrain.

Mastodon