Gratis

Opening: donderdag 26 oktober om 17:00 uur

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Ville de Calais

Zet dit event in mijn agenda
26-10-2017 12:10 14-06-2024 02:06 Amsterdam Ville de Calais <p>Documentair fotograaf Henk Wildschut fotografeerde sinds 2005 de vluchtelingensituatie van duizenden migranten in de havenstad Calais, die de hoop koesterden om naar Engeland over te steken. De laatste jaren intensiveerde Wildschut zijn bezoeken en zag&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Documentair fotograaf Henk Wildschut fotografeerde sinds 2005 de vluchtelingensituatie van duizenden migranten in de havenstad Calais, die de hoop koesterden om naar Engeland over te steken. De laatste jaren intensiveerde Wildschut zijn bezoeken en zag hoe ‘The Jungle’, zoals de bijnaam luidde, steeds meer veranderde in een stad. Een stad die, onder invloed van politieke beslissingen, in 2016 ontruimd werd.

In zijn fotoserie Ville de Calais toont Henk Wildschut de opbouw en afbraak van het vluchtelingenkamp. Hierin laat hij zijn fascinatie zien voor de ontwikkeling van een stad die volledig op de kracht van mensen, die door onze maatschappij worden gemarginaliseerd en weggezet, tot leven werd gebracht. Een stad met een eigen infrastructuur van winkels, restaurants, bakkers, theater, disco’s en tuinen. Een stad vol mensen die net als ieder ander behoefte hebben aan veiligheid, ontwikkeling en geborgenheid. Een stad die een nieuwe realiteit creëerde in het gezicht van de politieke machthebbers.

Het project in Calais resulteerde in de eerste grote expositie From Jungle to City in fotomuseum FOAM in 2016 en is van 26 oktober t/m 26 november 2017 te zien in Tetem. Begin 2017 verscheen het boek van Henk Wildschut getiteld Ville de Calais, dat afgelopen zomer werd bekroond met de internationale prijs Arles Prix du livre 2017.

Henk Wildschut (1967) heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn werk is geëxposeerd in o.a. Amsterdam, Sydney, Shanghai, Beijing, Londen, Praag, Rome en Den Haag. Henk Wildschut heeft naast werk in opdracht voor kranten en tijdschriften, ook langlopende documentaire projecten geïnitieerd. Ontheemding, isolement en kwetsbaarheid zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Zijn stijl van fotograferen is beschouwend en enigszins afstandelijk, hetgeen de toeschouwer aanzet tot nadenken over het onderwerp.

Ville de Calais wordt georganiseerd in het kader van Fotomanifestatie Enschede binnen het thema ‘Walk-in Worlds’. Tijdens de fotomanifestatie zijn op verschillende locaties in de stad werken te zien van fotografen die op hun reis de levendige stad, het ontmoeten van vreemdelingen en de versmelting van verschillende culturen centraal stellen.

Ville de Calais wordt geopend op donderdag 26 oktober om 17:00 uur met een openingswoord door Henk Wildschut.

Voorafgaand aan de tentoonstelling, op woensdagavond 11 oktober, gaf Henk Wildschut een lezing over immigratie als belangrijk thema binnen zijn werk en over het ontstaan van het kamp in Calais in het bijzonder.

In de zomervakantie organiseerde Tetem fotografie workshops, waarbij kinderen met behulp van fotografie het ontmoeten van vreemdelingen en verschillende culturen verkenden, met als eindresultaat een kinderopening op zaterdag 28 oktober.

Publieksinformatie Ville de Calais

Mastodon