Gratis

Opening: donderdag 17 januari van 17:00-19:00 met een interactieve openingshandeling door Abner Preis en een korte introductie van de nieuwe programmalijn Walk-in Worlds door Wilja Jurg, directeur van Tetem.

Gerelateerd event:
VR2-D2: vrijdag 15 maart om 19:30 uur (19:00 uur inloop) in Sickhouse

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Walk-in Worlds

Zet dit event in mijn agenda
17-01-2019 12:01 19-07-2024 07:07 Amsterdam Walk-in Worlds <p>De Amerikaanse kunstenaar Abner Preis staat bekend als een verhalenverteller en om de speelse manier waarop hij het publiek meeneemt in zijn wereld van storytelling, actieve publieksparticipatie en ‘happy endings. Voor de tentoonstelling&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

De Amerikaanse kunstenaar Abner Preis staat bekend als een verhalenverteller en om de speelse manier waarop hij het publiek meeneemt in zijn wereld van storytelling, actieve publieksparticipatie en ‘happy endings. Voor de tentoonstelling Walk-in Worlds reisde Abner langs diverse plekken in Enschede op zoek naar verhalen over schoonheid en de ideale samenleving. Deze verhalen en ontmoetingen heeft hij verwerkt in de allereerste virtual reality (VR) tentoonstelling in Tetem, waarbij het publiek letterlijk een kijkje neemt in de verschillende werelden.

In de tentoonstelling zijn zes verschillende installaties met een speciale VR bril te bekijken en te beleven. In The Big Dance kruip je onder een grote jurk, alwaar je door een divers en vrolijk gezelschap wordt uitgenodigd om mee te dansen en te spelen. Passing Down Poetry neemt je mee in het huis van een Syrische familie waar een gedicht – doorgegeven van grootvader op dochter op kleinzoon – wordt voorgelezen. Chilling with the Chickens laat je delen in bijzondere momenten in het leven van kippen, terwijl je plaats neemt op de vloer tussen het hooi en de stenen. In Celebrating the Holy Object: You volg je door museumzalen de rattenvanger van Hamelen, die een koor van operazangers met zich meeneemt die speciaal voor jou een expressief lied zingen. The Happiest Day of My Life voert je mee terug in de tijd naar een nostalgische wereld waar ouderen vertellen over de mooiste dag van hun leven. De geanimeerde VR installatie The Flower neemt je mee op een ingrijpende reis door een stad die na een catastrofe door de gezamenlijke inspanning van de gemeenschap opnieuw wordt opgebouwd. Tot slot is er de audio installatie Kitchen Conversations, waarbij je aanschuift bij de tafelgesprekken die Abner voert met verschillende inwoners van Enschede; Abner vraagt hen naar het belang van een sterkte community en hetgeen ons allen verbindt.

De tentoonstelling Walk-in Worlds van Abner Preis vormt de aftrap van de nieuwe programmalijn Walk-in Worlds waarbinnen Tetem in 2019 en 2020 tentoonstellingen en events programmeert. Uitgangspunt zijn de kansen en mogelijkheden die de versmelting van verschillende culturen en werelden biedt. Tetem en Abner delen een overeenkomstige visie over een inclusieve samenleving en een grote liefde voor culturele diversiteit.

Exploring-Lab: Zelfontworpen hologram
Experimenteer in aansluiting op de tentoonstelling Walk-in Worlds met de betoverende verschijningsvormen van een zelfontworpen hologram. Je kiest een voorwerp waar je blij van wordt, maakt daarvan een video en projecteert deze in een zelfgebouwde hologram prisma. Deze transparante en ruimtelijke verschijning kun je vervolgens van alle kanten bewonderen! In het Exploring-Lab worden technieken en processen die een centrale rol spelen in de tentoonstelling uitgelicht en omgezet in een inloopworkshop op beginners en gevorderden niveau. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13.30-16.30 geopend.

Educatieprogramma
Voor de tentoonstelling Walk-in Worlds heeft Tetem met Roombeek Cultuurpark Educatie (RCE) een educatieprogramma ontwikkeld voor het primair en voortgezet onderwijs. Hoe werkt virtual reality? Wat vertelt kunstenaar Abner Preis met zijn werk? Wat vind jij het mooiste dat er is? Waar word jij gelukkig van? De leerlingen bekijken de tentoonstelling en verwerken de input in hun eigen tekening (PO 4 t/m 6) of video (VO bovenbouw). Op deze manier onderzoeken ze virtual reality en schoonheid op een verkennende, spelende en makende manier. De workshops zijn te boeken via RCE.

 

Mastodon